A természet tisztelete Japánban számos hagyományt teremtett az évszázadok során. Ilyen például a cseresznyevirágzás, a Sakura-ünnep, de csak kevesen tudják, hogy a juharfák őszi átváltozását is milliók várják a szigetországban. A momiji, a japán juharfa az ősz egyik szimbóluma, amely az őszi hónapokban mesés, misztikus tájakká változtatja a hegyeket, erdőket. Ráadásul ilyenkor az idő is igen kellemes, nem véletlen, hogy a momiji ünnep a második legkedveltebb utazási időszak a magyarok körében.

A japán sakura hallatán azonnal eszünkbe jutnak a rózsaszínben pompázó cseresznyefák, a momiji jelensége azonban – amely a japán juharfa elnevezése, tágabb értelemben pedig változó őszi színeket jelent –, még kevésbé ismert. Az őszi színekben pompázó japán erdőségek azonban legalább olyan népszerű látványosságok a helyiek körében, mint a tavaszi cseresznyefa virágzás, sőt, a színes lomboknak régen isteni származást tulajdonítottak. Japánban úgy vélték, a hegy istene festi vörösre a leveleket.

A kultusz látványos formája a momijigari, vagyis az őszi színekben való gyönyörködés, amely az évszak egyik lefontosabb helyi eseménye. Maga a szokás még a Heian-korból ered, amikor a japánok le is törték és kezükbe vették a fa egy kisebb, levéllel borított ágát, hogy még közelebbről gyönyörködhessenek benne. Az ünnep így magában hordozza a hitet, a természeti szépség csodálatát, és nem utolsó sorban a természeti környezet iránti tiszteletet.

Három gyönyörű momijigari helyszín

A gyakran ábrázolt tokiói nyüzsgést látva nehéz elképzelni, de Japán kétharmadát valójában erdő borítja, így számtalan misztikus helyen gyönyörködhetünk a színes falevelekben, amelyekből a japán művészek mindig is örömmel merítettek inspirációt, és manapság is kedvelt fotós témák. A levelek szeptemberben kezdenek el színt váltani az ország legészakabbi részén, Hokkaidón, az ország déli részén pedig november közepéig borulnak vörös és sárga árnyalatokba a fák. Akárcsak a Sakura esetében, erről a vörös levél vonulásról is tudósítanak az időjárásjelentésekben.

Az egyik legszebb momijigari helyszín Kiotó nyugati külvárosi körzetében található Arashiyama, vagyis „viharhegy”, ahol megfigyelhetjük a színes levelek kavalkádját, illetve különféle zenei és táncelőadásokon vehetünk részt. Sőt, akár az Oigawa-folyón úszó hajókról is megcsodálhatjuk a mesés hegyoldalakat.

Arashiyama_kicsi

A Tochigi megyei Nikkónak és környékének változatos tájai egészen kora ősztől késő őszig csodálatos és színpompás látványt nyújtanak.

Nikkó

Különleges látványosságot kínál az Aichi megyei Toyota városban található Korankei, vagyis az „illatos hegyi szellő völgye”. A Tomoe-folyó völgyében bíborló erdők fantasztikus és felejthetetlen látványt nyújtanak az érdeklődők számára.

Tomoe-folyó_kicsi

Tudtad, hogy a momiji megjelenik a japán…

…divatban
A cseresznyevirágzáshoz hasonlóan a momiji motívumai is számos divattervezőt ihlettek meg. A gyönyörű őszi színek és formák gyakran köszönnek vissza a hagyományos ruhadarabokon, így a kimonókon is, amelyeket sokszor különböző levelekkel díszítenek, és az ősz színeiben pompáznak.

shutterstock_90244567_kicsi 

…lakberendezésben
A japánok hagyománytisztelő emberek, így gyakran otthonukban is megjelennek a szezonális motívumok. Például a tokonomát, a lakás japán stílusú szobájának beugró részét, házi szentélyét mindig az adott évszaknak megfelelően rendezik be, a momiji alkalmával ilyenkor ezeket a tereket például juharlevelekkel, juharlevelet ábrázoló tárgyakkal díszítik.

 1

…gasztronómiában

Ősszel a japán ételeket gyakran a momijit idéző stílusban készítik el. Ez annyit tesz, hogy gyakorlatilag minden ételt igyekeznek úgy elkészíteni, hogy megjelenjen benne a vörösen izzó juharlevél motívuma. Mindez nemcsak a tálalásban és az ételek díszítésében, hanem az ételek – tempura, sütemények,  formájában is megjelenik.

japanese-fried-maple-leaf-tempura-3

Forrás: www.otowa-wedding.jp

Kapcsolódó utazásaink:

Momiji: japán vidék csodái
Momiji: őszi nagykörút Shikoku érintésével