Az UNESCO által életre hívott Világörökségi listán összesen 21 japán helyszín szerepel, ebből 17 a kulturális és 4 a természeti értékek közé tartozik. A lista folyamatosan bővül, ezt bizonyítja az is, hogy az idén újabb helyszín került fel rá. Cikkünkben bemutatjuk kronológikus sorrendben az első 5 színteret, amit érdemes meglátogatni.

Horyuji Templom

  • 1993 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján
  • kulturális világörökség

Japán első buddhista templomaként tartják számon, melyet a japán buddhizmus fő patrónusa, Shotoku herceg alapított 607-ben. A legenda szerint a herceg születése után rögtön lábra állt és prédikálni kezdett. Erről a jelenetről szobrot is készítettek, amit megtekinthetünk a templom kincstárában. A Horyuji az egyik legértékesebb kincs Japánaban, hiszen ősi faépületi közül több épségben átvészelte az évszázadokat, ellenállva a tűzvészeknek és földrengéseknek. Itt található Japán egyik legszebb kultuszszobra, a Sakyamuni Buddha szobor is.

H_temple1

h_temple

Himeji kastély

  • 1993 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján
  • kulturális világörökség

Japánban országszerte rengeteg várat találunk,de ebből csupán 12 épület eredeti, a többi a már leégett, lerombolt, lebombázott, ledőlt váraknak a részleges vagy teljes rekonstrukciója. A Shirasagi, azaz “fehér kócsag” név az épület kecsességére és szépségre utal. A belső vizes árkon belüli terület a fő kastélyépülettel különleges történelmi helyszín, a kastélykomplexum 5 épületszerkezete Japán nemzeti kincsei közé tartozik. A matsumotói és kumamotói vár mellett a szigetország legjelentősebb s egyben legnagyobb kastélya, amelyet a legtöbben látogatnak meg évente – egyszóval igazi „leg”.

HIM_Himeji-Castle-summer

shutterstock_177469565

Yakushima

  • az UNESCO 1993-ban  nyilvánította világörökség részének
  • természeti világörökség

A Kyushu déli részén található sziget 75 %-át sűrű erdőkkel borított hegyek takarják. A sok több ezer éves cédrusfa között sétálva azt hihetjük, hogy az erdő az emberiség történelmét követte végig. Tényleg van benne valami, mert Japán legöregebb fája is itt található, a becslések szerint akár 7200 évet is maga mögött tudhat. A szigetország egyik legcsapadékosabb területéről van szó, mivel Yakushima hegyvidéke minden arrafele haladó esőfelhőt megállít.

yakushima-island-2336735_1920

yakushima

Shirakami Sanchi

  • 1993 óta szerepel a z UNESCO világörökségi listáján
  • természeti világörökség

Shirakami Sanchi az Aomori és az Akita Prefektúra határán, a Tohoku régióban helyezkedik el, itt található az utolsó érintetlenül megmaradt bükkös Kelet-Ázsiában. Ha erre járunk, akkor feltétlenül kapaszkodjunk fel a túraösvényen egészen az Ammon-vízesésig, mert káprázatos látvány terül elénk.

autumn-2183489_1920

sh

Az ősi Kiotó történelmi műemlékei

  • 1994 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján
  • kulturális világörökség

Kiotót 794-ben alapították, majd több száz évig a Császári Birodalom fővárosa volt, egyébként Japán kulturális központjának tekintik.
A tradicionális művészet és a kultúra rengeteg élményt nyújt a látogatóknak, és kiemelt szerepet kap a város életében is. A világörökségi listán a Nijo kastély, három szentély és tizenhárom templom szerepel.

kyoto_street

Nijo_castle_RESIZED

Kapcsolódó körutazásunk: Sekaiisan – japán világörökségi nagykörút

Forrás: asiatourist.info