Jöjjön a folytatás… Előző cikkünkben bemutattunk 5 káprázatos japán helyszínt, melyek felkerültek az UNESCO világörökségi listájára. Íme a következő 5 a listán:

Shirakawa-go és Gokayama történelmi falvak

  • 1995 óta szerepel a z UNESCO világörökségi listáján
  • kulturális világörökség

A Gifu Prefektúrában fekvő Shriakawa-go vidéke Japán ékszerdoboza. Igazi mesebeli táj: nyáron a zöld mezői, ősszel a sárguló falevelei, s télen pedig a hangulatos havas látképe még a Mikulást is biztosan elcsábítaná Lappföldről. A falusi házak tetőszerkezetét úgy alakították ki, hogy ellenálljanak a télen lehulló hónak. Ezt a stílust gasso-zukurinak nevezik, formájuk és szerkezetük “imádkozó kezekre” utal.  Egyes tetők mérete eléri a 9 métert.

gifu-shirakawago-5

gifu-shirakawago-4

Hiroshima Dóm

  • 1996 óta szerepel a z UNESCO világörökségi listáján
  • kulturális világörökség

1945. augusztus 6-án 8 óra 15 perckor a Hiroshimát ért atomtámadás majdnem teljesen fölülről sújtotta az épületet, benne lemészárolva mindenkit, de felismerhetően megkímélve a dóm vázát. Ugyan a vélemények eltérőek voltak, a városi tanács 1966-ban végül úgy döntött, megőrzi a bombázás e drámai romját. A dóm az  1945-ös atomtámadás egyetlen megmaradt épülete. A park hangulatát alapjaiban határozza meg az Atombomba dóm, mely kupolájának megmaradt vázával kísértetiesen emelkedik a parkot átszelő folyó partján, és emlékeztet minket mindörökké a múltra.

Hiroshima

hiroshima-bomb-dome-2

Itsukushima szentélye

  • 1996 óta szerepel a z UNESCO világörökségi listáján
  • kulturális világörökség

A Miyajimában található szentély az egyik leggyönyörűbb és legkülönlegesebb Japánban. Legismertebb részlete a díszkapu, a torii. Egykor közönséges halandó nem is léphetett a szigetre, aki érkezett az csak csónakkal közelíthette meg a szentélyt a szent kapun keresztül.

Itsukushima_Miyajima_

hiroshima-miyajima-3

Nara

  • 1998 óta szerepel a z UNESCO világörökségi listáján
  • kulturális világörökség

Nara 710 és 794 között Japán fővárosa volt, igazából ez a város tekinthető Japán első igazi fővárosának. Összesen nyolc világörökségi helyszínt fedezhetünk fel Narában, melyek a város távol eső szegleteiben vannak szétszórva, ezért érdemes szép időt választani azok felfedezésére.

nara_todai_ji_101016

nara_gojinotou_JNTO

Nikko szentélyei és templomai

  • 1999 óta szerepel a z UNESCO világörökségi listáján
  • kulturális világörökség

Az 1600-es évek elején emelt Toshogu szentélykomplexum, Japán legdíszesebb és legdrágábban építtetett szentélye. Itt található Nikko emlébája, a három bölcs majom, akik arra buzdítanak, hogy“ne halld meg a rosszat, ne lásd meg a rosszat, ne beszéld a rosszat”.

tochigi_nikko_rinno_temple

tochigi_nikko_toshogu_shrine_3

Kapcsolódó írásaink: Japán világörökségi helyszínei

Kapcsolódó körutazásunk: Sekaiisan – japán világörökségi nagykörút