Japánban egy újabb furcsaság indította meg hódítását: a fokhagymakávé. A hajdani kávézótulajdonos, Yokitomo Shimotai érdekes találmánya január óta kapható. Sajnos nekünk nehézkes lenne beszerezni, mivel kizárólag az Aomori prefektúrában vásárolhatjuk meg, ott is csak két ajándékboltban, vagy esetleg még telefonon keresztül rendelhetjük meg a kávékülönlegességet.

Az ital születése is érdekes, hiszen egy véletlen folytán keletkezett. Shimotai éppen a konyhában tevékenykedett, amikor felfedezte a forró italt. Sült fokhagyma steaket szeretett volna készíteni, de -ebben az esetben szerencséjére – odaégette azt. A megperzselődött fokhagymát kiskanállal törte össze, majd forró vizet öntött rá. Később, amikor megkóstolta meglepődött, hogy mennyire hasonlít az íze a kávéra.  Ennek már 30 éve, de az italt csak nyugdíjba vonulása után tökéletesítette. A kísérletezések során rájött, hogy a legjobb módszer, ha elektromos kemencében süti meg a fokhagymát, megvárja, hogy kihüljön, majd összetöri és kicsöpögteti.

Ha valaki a rossz lehelet miatt ódzkodna a fokhagymakávétól, azt Shimotai azzal nyugtatja, hogy a sütés elveszi az erős fokhagyma ízt. Az ital egyébként koffeinmentes, így a kismamák is nyugodtan fogyaszthatják.

Mi azért azt tanácsoljuk, hogy ne igyunk meg mindenfélét a konyhában, amit odaégettünk. De azért, ahogy a mellékelt ábra is mutatja, érdemes a konyhában kreatívkodni. A kísérletező kedvűek pedig ennek az italnak akár a végére is járhatnak…

aromatic-84691__340