A Halloween itthon sokak kedélyét felborzolja, azonban az angolszász országokban hosszú múltra tekint vissza. Valószínűleg az amerikai ponyvakultúra térnyerésének is köszönhetjük, hogy ma a világ számos pontján, így Japánban is nagy népszerűségnek örvend.

Eredetileg, a pogány kelta hitvilág szerint a Halloween az ártó, gonosz szellemek éjszakája, akik október 31-én visszatérnek az élők közé az alvilágból. Ezért a kelták ezen a napon különböző rituálékat végeztek, hogy otthonaiktól távol tartsák őket. Manapság inkább a különbnél-különb jelmezek, illetve a töklámpások jutnak eszünkbe, ha a Halloween-re gondolunk.

Amerikában a Halloween egyenlő a „Trick or Treat” (magyarul „Csokit vagy csínyt”) szokással, amikor a gyerekek házról házra járnak, de vajon ez japánban is divatos, vagy ott egészen más szokások élnek ezen a napon?

Japánban, bár hatalmas népszerűségnek örvend ez az ünnep, az amerikai szokások csak bizonyos része került átvételre, mivel a kultúrából adódóan a japán emberek nem szeretnek mások terhére lenni azzal, hogy „zavarják” őket az otthonukban. Hasonló csokigyűjtés mégis előfordulhat az óvoda vagy iskola falai között, amikor a tanárok meglepik a gyerekeket különböző édességekkel vagy apróbb meglepetésekkel.

Ha már édességekről van szó, ezekből Halloween alkalmával nincs hiány. Rengeteg limitált kiadású finomság kapható kimondottan ebben az időszakban.  A nagy márkák mellett a kisebb üzletek is szívesen találnak ki szemetgyönyörködtető és ínycsiklandó édességeket. Idén a FamilyMart egy különleges sütőtökös krémmel töltött süteménnyel állt elő „Ghost Pumpkin Cream Puff” fantázianévvel, de a McDonalds sem volt rest valami érdekessel előhozakodni: Halloween alkalmára a sült krumpli mellé sütőtök-csokoládé szósz is kérhető.

An employee of McDonald's Japan poses with the company's 'Halloween Choco Fries - Pumpkin & Choco Sauce' that is McFry Potato served with pumpkin and chocolate sauces, at a McDonald's restaurant in Tokyo, Japan, September 29, 2016. REUTERS/Toru Hanai

Ghost Pumpkin Cream Puff

A jelmezes felvonulásokból és bulikból sem egyszerű egyetlen egy szimpatikusat választani, csak Tokióban 90 rendezvény közül válogathatunk. Az egyik legnépszerűbb helyszín Shibuya, ahol ezen a napon a tömegközlekedés szinte leáll a jelmezes tömeg miatt.

15506284478_8f4836cb74_k

2016-os Halloween Shibuyán

Általánosságban elmondható, hogy inkább a városi fiatalok kedvelt szórakozása ilyenkor jelmezbe bújni, de persze kivétellel mindig találkozhatunk. Tehát nappal tűnhet valaki átlagos irodai dolgozónak, de ha eljön a Halloween.. “後ろを見て!” (Ushiro o mite, “Nézz a hátad mögé!”)

Forrás: The Japan Times