A japánok öltözködése rendkívül változatos. A hagyományos utcai viseleten túl számos underground stílussal is találkozhatunk, ha Tokió utcáit rójuk. Egy európai utazó számára gyakran meghökkentő a színek és formák kavalkádja, a váratlan összeállítások széles skálája. A tradicionális, már-már megszokottnak számító kimono-n kívül találkozhatunk fodros lolita, Hollywood inspirálta “gyaru”, vagy visual kei stílus képviselőivel is. De vajon elgondolkodtunk rajta, hogy ki az a kreatív alkotó elme, akinek ezen kreálmányokat köszönhetjük?

Ismerjetek meg néhány női divattervezőt, akik vitathatatlan befolyással bírnak a japán, de a globális divat alakulására is.

Rei Kawakubo

ReiKawabuko

 

A tokiói születésű designer egyedi avant-garde stílusával, már-már fiús, fekete színű ruháival vonult be a divat történelmébe. Olyan ikonikus márkákat hozott létre mint a Comme des Garcons vagy az Homme, emellett a világszerte ismert H&M-mel is együtt működött.

 

 

Hanae Mori

hanae_spr2018

 

 

A hires tervező eleinte filmekhez készített jelemezeket, de elhivatottságának köszönhetően japán egyik talán legmeghatározóbb ikonjává vált. A hagyományos, elegáns stílus egyik fő képviselője, nyugati ruhadarabjait japán motívumokkal ötvözi: gyakran jelenít meg cseresznyefa virágot, kabuki figurát, vagy különböző kanji írásjeleket. A védjegyévé vált pillangó motívum kollekciói kedvelt központi eleme.

 

 

 

 

Yumi Katsura

yumikatsura_felicity

 

 

Az esküvői divat királynője modern, autentikus alkotásairól ismert, melyek rendkívül igényes, jól kidolgozott darabok – természetesen a hagyományos darabokról sem maradhat ki a csipke és a fodor.

 

 

 

 

Chisato Tsumori

21-tsumori-chisato-2017-rtw

 

 

Különleges stílusát a kettősség határozza meg: új, elegáns és mégis bohókás ruhái világszerte ismertek. Kollekcióiból nem maradhatnak ki a különleges elemek, úgy mint gyöngydíszítés vagy a különböző hímzések.

 

 

 

 

Michiko Koshino

Michiko-Koshino-AW17-4-copy-620x930

 

 

Michiko London néven hozta létre saját márkáját, amely a városi utcai viseletből, valamint az underground zenei irányzatból merít inspirációt, melyek nagy szerepet játszottak a tervező életében a 80-as és 90-es évek alatt. Célja, hogy egyedi anyagokat, új és futurisztikus elemeket építsen bele az általa képviselt stílusba, ezzel kiterjessze és formálja a divat határait.

 

 

 

 

Ha még szeretnétek divattal kapcsolatban olvasni, egy régebbi cikkünket is érdemes megnézni:

Visszafogott elegancia és extrém ruhaköltemények

 

Osszátok meg velünk véleményeteket! Melyik stílus áll hozzátok a legközelebb?

Forrás: Savvy Tokyo, New York Post