200 éve nem mondott le uralkodó Japánban

Korábbi bejegyzésünkben beszámoltunk róla, hogy néhány hónapja elfogadták a császár lemondását szabályozó törvényjavaslatot.

Ma reggel azonban japán idő szerint 9:48-kor összeült a császári ház 10 tagot számláló tanácsa, hogy megvitassák Akihito császár visszavonulásának időpontját. Az ülésen a királyi család tagjai, Shinzo Abe miniszterelnök és az országgyűlés magasabb rangú képviselői döntöttek a kérdésben. A miniszterelnök később a sajtónak tett közleményében erősítette meg, miszerint 2019. április 30. lesz a lemondás hivatalos dátuma. Abe miniszterelnök december 5-én járul a kormány elé a tanács döntésével, akiknek december 8-ig jogilag is hivatalossá kell tenniük a dátumot.

Ezzel a történelmi eseménnyel véget ér a japán naptár szerinti Heisei korszak, melyet 1989 óta, Akihito császár trónra kerülésével számítanak.

Az 57 éves Naruhito herceg ceremoniális keretek között veszi át édesapjától a krizantémtrónt, így 2019. május 1-től új császár kerül Japán élére. Az új korszak hivatalos megnevezését 2018. nyarán tervezik bejelenteni a nyilvánosság számára.

Forrás: Sora News24

Kép: The Japan Times