Japán általános iskolás diákok szavazzák meg melyik figura legyen a 2020-as tokiói olimpia, illetve paralimpia kabalája. A szavazás 2017. december 11-től 2018. február végéig tart, az eredményt február 28-án hidetik ki a nagyközönség számára. A 3-3 döntős figurát több mint 2000 amatőr és hivatásos grafikus pályázata közül választotta ki egy 15 főből álló zsűri.

A karakterek megalkotásánál nagy hangsúlyt fektettek a japán folklórra és hitvilágra, de külön odafigyeltek arra is, hogy megkönnyítsék a gyerekek döntését, így minden karaktert sajátos személyiségjegyekkel ruháztak fel.

Az „A páros” kockás külseje magában rejti a japán tradicionális, valamint innovatív értékeket is. A pink paralimpiai figura kinézetét a cseresznyefa virágok inspirálták. A két kabala személyiségüket tekintve ellentétesek, mégis tiszteletet tanúsítanak egymás iránt és közeli barátok. Mindketten híresek a vendégszeretetükről és imádják buzdítani, lelkesíteni az embereket.

olimpia karakter A

A „B páros” tagjai a japán mondavilág jellegzetes állatai alapján születtek. Míg az olimpiai kabala félig szerencsehozó macska (maneki neko), félig inari róka, a paralimpiai figura egy szentélyt őrző kutyára hasonlít. Személyiségüket a következő jellemzi: a két kabala teljesen más vidéken született, kinézetük is merőben eltér, azonban ennek ellenére mégis jó barátok és kiváló riválisok. Folyamatosan versengnek egymással földön és levegőben, hogy  segítsék a másik fejlődését.

olimpiai_kabala_B

A „C pároshoz” a japán gyerekmesékben szereplő állatokat; a rókát és a nyestkutyát (tanuki) vették alapul. (A tanuki a fején található levélnek köszönhetően alakváltásra is képes.) Mindketten japán népszerű színeit viselik: a fehéret, valamint a pirosat és Mizuhiki szalagot viselnek a nyakukban. Mivel kedves barátok, igen jól ismerik egymást és gyakran támogatják is a másikat.

olimpiai_kabala_C

A kabalákat külön videón is bemutatják a gyerekeknek, japánul valamint angolul:

https://youtu.be/ueSQZS6W4bo

Neked melyik kabala a legszimpatikusabb? Melyik párost választanád hivatalos figurának?

 

Forrás: SoraNews24, Spoon & Tamago