Ki szeretne síelni, snowboardozni? Ki szeretne szabadon kószálni a fehér lepelbe burkolt erdőben hótalppal a lábán? Ki szeretne gigantikus hó- és jégszobrok között sétálni forró italát szürcsölgetve?

Sapporo_Snow-Festival_1

Aki mindezeket szívesen tenné, annak ajánlom Hokkaidót, Japán legészakibb nagy szigetét. Bár Japán nem annyira híres a kemény teleiről, Hokkaidó kivételt képez. A hó novembertől áprilisig beborítja a szigetet, különösen a nyugati részen több méter is feltornyozódik a tél végére. A gyakori és nagy pelyhekben hulló hó ideális terepet kínál a téli sport szerelmeseinek és a magyar szemmel szokatlan kulturális rendezvényeknek. A sportolási lehetőségekről majd egy későbbi posztban számolok be, most inkább az egyik leghíresebb téli eseményről írok, a szapporói hófesztiválról, ami minden évben turisták ezreit csábítja Hokkaidóra.

A fesztivált mindig február elején tartják (idén február 5 – 12. között), és nevezetességei között vagy 100 kisebb-nagyobb hó- és jégszobor, illetve jó pár 10-15 méter magasan tornyosuló szobor-kompozíció található. A fő látványosságok Szapporó szívében, az Odori parkban helyezkednek el, de további két másik helyszínen is, Susukinóban (magyarosan: szuszukinó) és Tsudome-nál (cudóme) is akad látni- illetve tennivaló.

Odori park:

  • Gigantikus hószobrok, valamint számtalan apróbb szobor
  • Nemzetközi hószobor-faragási verseny
  • Akrobatikus sí- és snowboardshow

Susukino:

  • Jégszobrok minden témában és méretben

Tsudome:

  • Óriásszánkó- ill. hóraftingpálya
  • Különböző gyerekprogramok

A fesztivál nemrégiben érte el a nyugdíjaskort, 1950-ben tartották az elsőt csupán hat szoborral, de idővel csak bővült és híresebbé vált az esemény. Bár a korai szobrokat még helyi gimnazisták készítették, mára már két hónappal korábban elkezdenek készülődni a rendezők. Az első lépésben az önvédelmi erők segítségével az óriásszobrok alapját képező hatalmas hóblokkok kerülnek feltornyozásra. A következő lépésben munkagépekkel lefaragják a felesleget, és a későbbi szobrok elnagyolt formáira alakítják a havat. Az utolsó finomításokat helyi önkéntesekből és szakértőkből álló csapat végzi el, akik váltott munkarendben reggeltől estig vagy három héten át dolgoznak a szobrokon, hogy azok elnyerjék végső arcukat.

snow-carving-837401 snow-carving-2073394 snow-carving-2073416 shutterstock_9447847 shutterstock_25025959  sapporo5  Sapporo_Snow-Festival_egypts-in-snow sapporo_snow_festival_in_hokkaido

Bár a kész remekművek magukban is lenyűgözőek, a rendezvény alatt adott időpontokban dinamikus fényshow-val keltik életre őket. Természesetesen a show és szobrok mellől nem maradhat el a forró étel és ital sem, valamint a melegedők, ahová bárki behúzódhat, aki megsokallta a havas szépségeket.

Ha felkeltettem érdeklődéseteket, ne habozzatok: irány Hokkaidó!

Forrás: Sapporo Snow Festival

Szerző: vendégszerzőnk: V.L.