Miben más a Valentin nap Japánban?

japan_love

A február 14-i Valentin nap Japánban kicsit másképp zajlik, mint amihez mi, magyarok hozzászoktunk. Ezen a napon kizárólag a nők ajándékoznak – főleg csokoládét és más csokis édességet pl. süteményt. Jellemzően szeretik saját maguk készíteni ezeket a finomságokat, hiszen így sokkal személyesebb az ajándék, de azért azoknak sem kell elkeseredniük, akik üzletben vett csokit kapnak, hiszen a hihetetlenül nagy választék miatt a gyártók is igyekeznek minél különlegesebb darabokat készíteni erre az alkalomra.

A másik érdekesség, hogy bizony van különbség csoki és csoki között! Nem csak a szerelmesek ajándékozzák meg egymást, a férfi kollégák, barátok is részesülnek valami apróságban.
Azok, akik valódi szerelemből kapnak édességet (férjek, barátok vagy lehetséges partnerek) úgynevezett Honmei choco-t (本命チョコ) kapnak, ami jobb minőségű, drágább csoki vagy lehet akár házilag készített finomság is. A másik típus a Giri choco (義理チョコ), ami tulajdonképpen kötelességből adott csokit jelent, és azok a férfi ismerősök, kollégák kapják, aki iránt semmilyen romantikus érzelmet nem táplálnak az ajándékozó hölgyek.

Akár véget is érhetne itt a történet, de a japánok ennél sokkal udvariasabbak: 1 hónnapal Valentin napot követően, március 14-én tartják a White Day-t (Fehér nap), amikor a férfiak viszonozzák a nők ajándékait. Jellemzően nem csak csokoládét adnak; népszerű még a sütemény, virág, pillecukor, különböző édességek, sőt az ékszer vagy a fehér színű fehérnemű is. Láthatóan sokkal értékesebb ajándékokról van szó, mint, amit Valentin napon kapnak. Erre született is egy japán kifejezés, a sanbai gaeshi (三倍返し)  (háromszoros viszonzásként lehetne fordítani).

A Fehér nap viszonylag újkeletű ünnep – 1978 óta tartják, és nem meglepő módon a Nemzetközi Cukrászipari Szövetség kezdete el ünnepelni, válasznapként a Valentin napra. Ezt követően az édesség cégek fehér csokoládét kezdtek el hirdetni ezen a napon, de ma már mindenfélét kapni a boltokban. Sőt, annyira sikeresnek mondható a kezdeményezés, hogy a Fehér nap átterjedt a környező ázsiai országokra, így Dél-Koreára, Kínára, Tajvanra és Vietnámra is.

Ha szeretnéd átérezni a japán stílusú Valentin napot, még jelentkezhetsz a rendezvényünkre (szabad helyek: 2 fő)
Japánspecialista Valentin nap a Sushi Sei Étteremben