Japán egyik igen kedvelt kiránduló-, és pihenőhelye a Koya hegy, vagy ahogy a japánok hívják: Koya-san. A hegy különlegessége, hogy valójában 8 hegycsúcs alkotja, melyek lótusz levélre emlékeztetnek. Feltehetően emiatt választotta Kobo Daishi (Kūkai), a Heian-korszak egyik legnevesebb szerzetese Shingon buddhista szektájának központjaként. A Koya hegy azóta is népszerű helyszín a buddhizmus követői számára, valamint azon turistáknak, akik szívesen megtapasztalnák a buddhista szerzetesek életét egy hagyományos templomszálláson.

SONY DSC

Ha különleges élményre vágysz és egy kicsit letérnél a megszokott ösvényről, kipróbálhatod milyen érzés néhány napig egy buddhista templomszálláson (宿坊, shukubō) élni. Csak a Koya hegyen több mint 50 shukubō közül választhatunk, ahol beleleshetünk a szerzetesek életébe és kipróbálhatjuk az általuk fogyasztott, többnyire vegetáriánus ételeket (shojin ryori) is. Olyan különleges fogásokat kóstolhatunk meg, mint pl. a konnyaku (leopárdkontyvirágból készült zselé), a yuba (szárított tofu lapocska) vagy a koyadofu (fagyasztva szárított tofu).

2747037910_f854b7c02c_o

Ami a szállást illeti, a szobákat az egyszerűség jellemzi; szépen rendezettek és tiszták: hagyományos tolóajtókkal, tatamival és futonnal  kell őket elképzelni. A templomot zen kert veszi körül, de nem ritka, hogy a szállás közös fürdővel is rendelkezik. A korán kelők reggel 6-kor akár a reggeli meditációhoz is csatlakozhatnak.

2746119233_0b26c72fe0_o

2746945504_474dec4a27_o

Mt-Koyasan-temple-stay-Japanese-bath

2746938432_dabe59d8f6_o

Néhány népszerű szállás a Koya hegyen:

 • Eko-in: 1.000 éves buddhista templom, hagyományos japán szállással
 • Koyasan Onsen Fukuchiin: történelmi jelentőségű buddhista templom, Zen kerttel körülvéve. Néhány perc sétára helyezkedik el a Kongobu-ji Templomtól, valamint a Daimon kaputól
 • Sojiin: a történelmi buddhista templom, a Koya hegy szívében helyezkedik el
 • Koyasan Guesthouse Kokuu:  japán stílusú templom, modern külsővel, mégis tradicionális érzetet keltve: rengeteg természetes fénnyel, fehér falakkal
 • Koyasan Saizenin: csodás szállás az erdő szomszédságában, mesés hegyi kilátással
 • Kumagaiji: hagyományos japán-stílusú szállás hegyre néző kilátással, az egyik legrégebbi épület a Koya hegyen
 • Kongo Sanmaiin: a rusztikus-hatású ryokan valójában egy hagyományos japán szállás, ahol gyönyörködhetünk a japán műalkotásokban és a zen kertekben egyaránt
 • Henjosonin: hagyományos japán templomszállás saját, díszes buddhista meditációs teremmel, rögtön az erdő mellett
 • Yochiin: történelmi templomszállás saját sziklakerttel
 • Jokiin: hagyományos templomszállás saját zen kertecskével az erdő szomszédságában
 • Zoufukuin:  hagyományos templomszállás, ahol a vendégek betekintést kaphatnak a buddhista kultúrába
 • Sekishoin: 1.100 éves templom, mely hagyományosan dekorált falaival, saját zen kertjével és apró tavacskájával nyugodt kikapcsolódást ígér

Programlehetőségek:
A templomszállásokon – az ételek mellett – megkóstolhatunk még hagyományos japán teákat is, részt vehetünk szerzetesek tartotta meditációs órákon, vagy vehetünk egy pihentető fürdőt a szállás fürdőjében. Ha inkább a hegy feltérképezésére vágyunk, nem érdemes kihagyni az Okunoin temetőjét, ahol 200.000-nél is több sírkő található, némelyek felöltöztetve (ezeket az elveszített gyermekeknek állították, Jizo néven is ismertek). Az Okunoin templom terme szintén kihagyhatatlan élmény: a padlótól a plafonig összesen 10.000 lámpás díszíti, így folytonos fényárban úszik.

101109642_41880b03d9_o

3811010816_090594c643_o

A Danjo Garan templom komplexum is népszerű látnivaló: a Koya hegy egyik fő templom komplexuma már több 100 éve áll, kezdetben a Shingon buddhista szekta titkos központjaként használták. Hatalmas, 50 méter magas pagodájáról ismert, mely naplementekor kivételes látványt nyújt.

Kongobu-ji templom: a Shingon buddhisták fő templomaként tartják számon. Hagyományos díszített szobái, műemlékei és híres sziklakertje miatt kedvelt látványosság.

1200px-Kongobuji_Temple,_Koyasan,_Japan_-_Banryutei_rock_garden

Számos túra útvonalat is bejárhatunk a hegyen, így a a Fudozaka ösvényt, vagy a gyakorlott túrázók kedvencét, a  Kohechi ösvényt, melynek megtétele kb. 1 hét.

20895372340_7604d65f4a_o

Kapcsolódó fakultatív programunk: Kétnapos program a Koya hegyhez

Forrás: Lives Abroad , Voyapon

Fotók: Flickr