Wagashi ihlette illatosító, ami minden lakásba friss citrus illatot varázsol

A japán konyhára két különböző típusú édesség jellemző: a nyugatról átvett torták, sütemények és péksütemények, valamint a hagyományos japán édesség, a wagashi (和菓子).

0_Z2-U2amHcNeqTzrE

A Nippon Kodo nevű füstölő gyártó céget a wagashi inspirálta legújabb egyedi illatosító kollekciója megalkotásában, melyet végül Kagunomi névre kereszteltek. Már maga a névválasztás is igen ötletes, hiszen a „kagunomi” szó jelentése az ősi japán népi hagyományokban gyökerezik, különösen az édességekről szóló történetekhez köthető. A 8. század egyik talán legmeghatározóbb klasszikus japán történelmi – mitológiai gyűjteményéből, a Nihon Shoki egyik népszerű történetéből emelték ki.

kagunomi3

kagunomi4 kagunomi5

A történetben egy Tajimamori* nevű férfi Japán 11. uralkodójának, Suinin császárnak parancsára egy varázslatos földre utazik (Tokoyo no Kuni), hogy megszerezze a császárnak a halhatatlanságot és örök fiatalságot adó gyümölcsöt. Ezt a gyümölcsöt tokijiku no kagu no konomi (非時香菓) néven emlegetik a történetben, amiről úgy vélik, egy tachibana (Japánban honos citrusféle) lehetett. Még egy érdekesség a tachibana kapcsán, hogy az öröklét szimbóluma is egyben, gyakran nevezik egész évben illatos gyümölcsnek is (1年中香りを放つ木の実, ichi nenjuu kaori o hanatsu kinomi ).

A Nippon Kodo az apró méretű illatosítók megalkotása során ügyesen keverte a hagyományos füstölő-, és a wagashi gyártás folyamatait, így akár kis helyeken (éjjeli szekrényen vagy a munkahelyi íróasztalon) is tökéletesen használható. Egyszerűen néhány csepp olajat csepegtetünk az illatosítóba és máris frissítő tachibana (japán citrusféle) illattal tölti be a szobát. A Kagunomi illatosítók egy bizonyos wagashi fajtára, a rakugan-ra (落雁) emlékeztetnek, ami egy cukorból és szójalisztből készült, fa formában kinyomott édesség. Hasonló fa formákban készítik a Kagunomi illatosítókat is. Minden illatosító egy kis fiolányi tachibana olajjal kerül a csomagba.

kagunomi2kagunomioil01

*Az édességiparban Tajimamori-t – aki rátalált a varázserejű gyümölcsre – az édességek isteneként tartják számon.

Forrás: Spoon & Tamago