Mi az Arany hét, és mit jelent a japán emberek számára?

A „Golden Week” minden évben április végétől május elejéig tart; valójában 4 nemzeti ünnepet takar, melyekre 1 hét alatt kerül sor. A japánok számára tehát ez az időszak vakációt és pihenést jelent, amikor kiszabadulhatnak az egyébként meglehetősen pörgős munkanapokból.

  • Az Arany hét április 29-én a Showa nappal (Showa no hi) kezdődik. Ezen a napon Showa (Hirohito) császár születésnapját ünneplik Japán-szerte, aki a 2. világháború idején irányította Japánt és 1989-ben hunyt el. Egészen 2006-ig ezen a napon a Zöld napot ünnepelték.
  • Május 3. az Alkotmány ünnepe, vagy japánul Kenpo kinenbi. Ezen a napon az 1947-ben jóváhagyott alkotmány előtt tisztelegnek a szigetországban.
  • Május 4-re esik a Zöld nap (Midori no hi), melyet a japánok a környezetnek és a természetnek szentelnek, mert Showa császár nagy természetkedvelő hírében állt.
  • Végül a május 5. a Gyermekek napja (Kodomo no hi) amikor a kisgyermekek – főleg a fiúk – megünneplésére rendezett fesztivált tartják. A városokban, sőt sok családnál ilyenkor ponty formájú függőket akasztanak ki, amivel azt jelképezik, hogy a háznál fiatal fiú él, aki(k)nek ezzel kívánnak erőt, egészséget és sikeres életet.

balloon-1603383_1920Kodomo no hi

Míg az Arany hét hivatalosan április 29. és május 5. közé esik, a fesztiválok gyakran 1-2 nappal az ünnep előtt kezdődnek, és egészen az ünnep utáni pár napig kitolódnak. Különösen mikor az Arany hét hosszú hétvégére esik.

  • 2018-ban a Golden Week utazó forgataga várhatóan április 28-án (szombaton) indul meg, a programok egészen május 6-ig (vasárnap) tartanak
  • 2019-ben az első ünnepnap (április 29.) hétfőre esik, várhatóan május 7-ig (vasárnap) megnövekedett utasszámmal kell számolni
  • 2020-ban, az olimpia évében az április 29. szerdai napra esik. A fesztiválok, valamint a megnövekedett utasszám várhatóan egészen május 5-ig (kedd) kitolódik majd

Mivel az Arany hét során rengeteg japán szánja pihenésre a szabadságát (Tokióból jellemzően vidékre vagy más városokba utaznak a helyiek), az utazók száma is jelentősen megnő. Ezért, ha ebben az időszakban Japánba utazol, javasoljuk, hogy néhány dologot különösen tarts szem előtt:

  1. Időben gondolj a foglalásokra, legyen az vonat helyjegy, repjegy, szállás vagy program. A Golden Week idején Japánba utazók többsége már 3-6 hónappal korábban elvégzi foglalásait.
  2. Számolj plusz idővel az utazásnál –  Főleg a turista látványosságok közelében, illetve a tömegközlekedésen hosszasan kígyózó sorokkal kell számolni
  3. Kerüld a tömeget és próbálj ki inkább helyi éttermeket, nézd meg a gyalogszerrel is könnyen megközelíthető látványosságokat, parkokat

Az Arany hét idején rengeteg fesztivált találni országszerte: néhány esemény pl. virágnézéshez köthető (lilaakác vagy azálea), míg mások történelmi-, vagy kultúrális ünnepségek. Ekkor tartják Tokióban, a Meiji szentélynél a Tavaszi Fesztivált is.

5-6 évenként, a nemzeti ünnepeket úgy kombinálják a hétvégével, hogy az Arany Héthez hasonlóan, hosszabb ünnepet tegyen ki. Ez az ünnepi időszak szeptemberre esik, és Ezüst hétként is ismert. A következőre 2020-ban kerül sor, amikor 4 napos hosszú hétvégére számíthatnak az utazók.

Szeretnél részletesebben olvasni az Arany hét eredetéről és szokásairól? Olvass bele Aliz egy korábbi bejegyzésébe is! Az Arany hét Japánban