Az istenek kapuja – a torii (鳥居)

A hagyományos japán kapu, mely minden Shinto szentély bejáratánál vagy magában a szentély belsejében megtalálható. A földi világ és a másvilág közti átjárót szimbolizálja, mára a Shinto szentélyek egyik legelismertebb jelképévé vált.

A torii szó jelentése rendkívül összetett, több elmélet is létezik a magyarázatára: az első a karakterek olvasatát veszi alapul, a „tori”, azaz madár, illetve a második karakter az „i”, azaz ülni szavakat, vagyis értelmezhetjük úgy, mint „madárülő”. (Egyes források szerint kezdetben áldozati kakasokat tartottak rajta.) A másik elmélet egy legendát vesz alapul, mely szerint a Napistennőt, Amaterasu-ōmikami-t is egy ilyesfajta állványra ültetett kakasok „énekével” próbálták kicsalni a barlangjából. Egy további hipotézis szerint a „tōri-iru (通り入る) kifejezésből rövidült le, ami annyit jelent magyarul, hogy „haladj keresztül és lépj be”. (Forrás)

Az első torii kapu vélhetően a Heian-korszakból származik. Míg a legrégebbi kőből készült torii kapu a 12. századból maradt vissza és a Hachiman szentélynél (Yamagata prefektúra) található, a legidősebb fából készült torii a 16. században készült és a Kubō Hachiman szentélynél található, Yamanashi prefektúrában.

A hagyományos torii kőből vagy fából készül, de manapság már számos anyagból, így rézből, acélból vagy betonból is készítenek. Az Inari szentélyeknél rengeteg torii található, mert az üzleti életben sikeres emberek gyakran ajándékoznak torii-t Inarinak, a termékenység és ipar istenének hálájuk jeleként. A Kiotóban található Fushimi Inari taisha szentélynél például több ezer torii található, melyek az adományozók nevét is viselik.

Felépítés tekintetében számos torii kapu létezik, a  legegyszerűbb változata a shime torii vagy a chūren torii, melyek két egyszerű póznából állnak, melyeket egy szent kötél, a shimenawa köt össze. De tovább csoportosíthatunk, így a shinmei és a myōjin típusú torii kapukra osztjuk a kapukat: míg az előbbinek kizárólag egyenes részei vannak, az utóbbinál előfordulnak íves részek is.

Íme egy rövid összefoglaló és szemléltető ábra:

torii

Nézzünk konkrét példákat is:

Shime torii – Gokoku szentély (Hiroshima)

Shimmon_Gate_of_Hiroshima_Gokoku_Shrine

Shinmei torii – Yasukuni szentély (Tokió)

shinmei torii

Ise torii – Ise szentély (Mie prefektúra)

Ise_Shrine_

Kasuga torii – Kasuga-taisha szentély (Nara)

IMG_0692

Hachiman torii – Umi Hachiman-gū szentély (Fukuoka prefektúra)

Umi_Hachiman_Shrine_

Kashima torii – Kashima Shrine (Ibaraki prefektúra)

Kashima Shrine

Mihashira torii – Kaiko no Yashiro szentély (Kiotó)

mihanshira torii

Myōjin torii – Hakone

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nakayama torii – Nakayama Jinja (Okayama prefektúra)

Nakayama_Jinja_01

Daiwa/Inari torii  – Fushimi Inari szentély (Kiotó)

Fushimi-Inari

Miwa torii – Ōmiwa szentély (Nara)

Shiraminegu_01

Usa torii – Usa Jingū (Ōita prefektúra)

1st_torii_of_Usa_Shrine_2

Ryōbu torii –  Itsukushima szentély (Miyajima)

Miyajima

Nune torii – Hodo szentély (Mt. Hodo)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sannō torii – Hiyoshi szentély (Akita prefektúra)

Torii_of_Hiyoshi-jinja,_Araya,_Akita

Hizen torii – Chiriku Hachimangū (Saga prefektúra)

Torii_of_Chiriku_Hachiman_Shrine