Japán kereszténységhez kapcsolódó helyszínek kerülhetnek az UNESCO Világörökségi listájára

Az UNESCO előzetes vizsgálati bizottsága tucatnyi ajánlást terjesztett elő újabb kulturális világörökségi helyszínekre, melyek a Japán délnyugati részén üldözött keresztények történelméhez kapcsolódnak. A bizottság továbbá javasolta – az újfent Japán délnyugati részén található – Kagoshima és Okinawa prefektúrában lévő szigetcsoportok számba vételét is, melyeket Tokió terjesztett elő a természeti Világörökségek listájára.

Az üldözött keresztények történelméhez kötődő helyszínek listára vételéről  2018. június 24. és július 4. között tárgyal az UNESCO Bizottsága egy hivatalos gyűlés keretén belül Bahrein-ben.

Amennyiben elfogadják a helyszínek listára kerülését, összesen 22 japán kulturális-, valamint természeti világörökség ékesítené az UNESCO listáját.  Továbbá azt is jelentené, hogy immár zsinórban a 6. éve kerülne fel japán kulturális világörökségi helyszín a listára (2013-tól, a Fuji hegy felkerülésétől számítva). A javasolt kulturális helyek 12 helyszínt fednek le, beleértve a Nagaszakiban található, nemzeti kincsnek nyilvánított, Oura katolikus templomot, ami egyben az ország legrégebben fennmaradt temploma.

Oura Church, oldest church in NagasakiA helyszínek közé tartozik még az Amakusában (Kumamoto prefektúra) lévő Sakitsu nevű község, ahol a keresztények titokban gyakorolták vallásukat, a Tokugawa sógunátus üldöztetése ellenére is, mely az Edo korszak nagy részén átívelt.

A kormányzat szerint azok, akik a keresztény vallás gyakorlását még az üldöztetés ellenére is folytatták, különleges és meghatározó kulturális hagyományokat ápoltak.

A javasolt természeti helyszínek magukban foglalják többek között Amami-Oshima és a Tokunoshima szigeteket, melyek Kagoshima prefektúrában találhatóak, illetve Okinawa és Iriomote főszigetek északi részét. A kormányzat szerint ezek a területek rendkívül meghatározóak a biológiai sokféleség megőrzése szempontjából.

Forrás: Japan Today, The Japan Times