Előző cikkünkben megismerkedtünk néhány igazán egyedi, régióra jellemző fesztivállal. Folytatódjon sorozatunk, melyben további érdekes szokásokat mutatunk be:

Tenjin Matsuri (Oszaka)
július 24 – 25.

Tenjin Matsuri

Tenjinmatsuri_Sarutahiko_DSCN0344_20100725

Osaka_Tenjinmatsuri_Ningyo-bune_2005

Az ünnepség immár 1.000 éves múltra tekint vissza, így mára az oszakai fesztivál előkelő helyen szerepel Japán legnépszerűbb nyári eseményei között. A fesztivál minden évben a Tenmangu szentélynél kerül megrendezésre, Sugawara Michizane, a tudomány istene tiszteletére. A leglátványosabb része kétségkívül a 2. nap délutánján kezdődő felvonulás, mely során a Tenmangu szentélytől több hordozható szentélyt visznek végig Oszaka utcáin, dobosok, oroszlántáncosok és egyéb kosztümös alakok pl. Sarutahiko, egy hosszú orrú istenség kíséretében. A parádé az Okawa folyón folytatódik a szentély hajóra kerülésével, és végül az ország talán leglátványosabb tűzijátékával zárul.

 

Nebuta Matsuri (Aomori)
augusztus 1. hete

Nebuta Matsuri

Nebuta Matsuri

A hagyományos tanabata fesztiválok egyik fajtája az Aomori-ban megrendezett Nebura Matsuri, mely a régió mindenbizonnyal legszínesebb ünnepsége. Mintha egy nihonga (japán stílusú festmény) színkavalkádja köszönne vissza, az utcákon felvonultatják a színes papírból készült dashi-kat (istenek tiszteletére készített „szentélyek”, melyek szépen díszítettek, általában nagyobb embertömeg mozgatja őket) melyeket taiko dobosok és hagyományos ruhákba öltözött táncosok menete követ. Bár nehéz elhinni, de a hatalmas építmények mind japán papírból (washi), kézzel készültek, a helyiek gondos munkája által. A rendezvény kisebb ünnepélyeket is felvonultat, de a felvonulás maga a fő attrakció, olyannyira, hogy a fesztivál ideje alatt minden este megismétlik.

 

Sansa Odori (Morioka)
augusztus 1. hete

A fesztivál legendája szerint Mitsuishi isten, az Iwate prefektúra nevét adó alak  – fogságba ejtette a falu népét fenyegető démont és arra kényszerítette, hogy megígérje felhagy ártó cselekedeteivel. Amint a démon teljesítette ígéretét, a falu népe hatalmas tánccal ünnepelt, a hagyományos dalra, a „Sansa, sansa”-ra. Napjainkban több mint 3.000-en ünnepelnek a fesztiválon, sőt a Guiness Rekordok közé is bekerült a rendezvény, mint a legnagyobb egyidejű japán dob előadás.

 

Kanto Matsuri Akita (Tohoku)
augusztus 1. hete

Kanto Matsuri Akita

Kanto Matsuri Akita(2)Forrás: Flickr

Ezt a különleges fesztivált gyakran emlegetik úgy, mint rúdon függő lampionok fesztiválja, mert Akita városa minden évben életre kel, amikor az eget fénylő lampionok sokasága világítja be. A rendezvény fő látnivalóját mégis az előadók jelentik, akik kanto-ra  (hosszú bambusz rúd) aggatott papír lampionokkal egyensúlyoznak a testük különböző részén – a súlya akár az 50 kg-ot is elérheti. A látványos előadások a Chuo Dori utcán, a város központjában tekinthetők meg.

 

Numata Festival (Gunma)
augusztus 1. hete

Nyáron Numata város ad otthont Kanto régió egyik leglehengerlőbb fesztiváljának. Bár nincsen se tűzijáték, se világító tanabata függők, itt található Japán legnagyobb démon arcot ábrázoló mikoshi-ja (hordozható szentély), melyet Daitengu (hatalmas, hosszú orrú szellem) néven is emlegetnek. Ezt a szentélyt nőkből álló csoport viszi végig az utcán, őket pedig kántáló helyi táncosok követnek. A helyi fesztivál mindenképpen megér egy látogatást, ha a közelben járunk nem érdemes kihagyni.

 

Tanabata Matsuri (Sendai)
augusztus 6 – 8.

The_Sendai_Tanabata_Festival

Forrás: Flickr

              Forrás: Flickr

Egyike Japán legszínesebb tanabata fesztiváljainak, mely két isten, Orihime és Hikoboshi találkozását és egymásba szeretését ünnepli.  A rendezvény nagy része Sendai belvárosában zajlik, ekkor minden utca színes, kézzel készített függőkben díszeleg, és étel árusok sora vonul fel, hogy egész nap jóllakathassák a látogatókat. A hivatalos ünnepély előestéjén, a Hirosegawa folyón hatalmas tűzijáték show jelzi a 3 napos fesztivál kezdetét.

Forrás: GaijinPot