Bár afelől semmi kétség, hogy Tokió, Oszaka és a japán nagyvárosok kivételes élménnyel gazdagítanak, valahogy a japán vidék az erdőivel, tavaival, vízeséseivel és tengerpartjaival mégis lélegzetelállító, egyfajta bájt sugároz. A békés vidéki táj egyik kiemelkedő látnivalója a satoyama (里山), mely lényegében a falu (里, さと),  illetve a hegy (山, やま) szavakből tevődik össze. Olyan farm gazdaságokra értendő, melyek egy hegy lábánál, vagy esetleg hegy szomszédságában elterülő erdő mentén helyezkednek el. Ezen felül termőföldeket, valamint faanyag és tűzifa előállításához létrehozott kisebb erdőket is magában foglal, mégis az első, ami a szó hallatán a legtöbbeknek eszébe jut, az a rizsföld. A tökéletes parcellákra osztott zöld termőföld, a háttérben csúcsosodó hegységekkel a japán vidék egyik kihagyhatatlan látványossága. A Fuji hegy remek példa rá, hiszen a hegy magasztossága már önmagában festőivé teszi a tájat, de amikor visszatükröződik a rizsföldeket ellepő víz felszínén, az csak növeli szépségét. Mindenbizonnyal emiatt is kedvelt helyszín a fotósok számára.

A takarosan kialakított rizsföldek az erdőkkel borított hegyek bujaságával ötvözve adják a satoyama egyediségét. A satoyama szó egészen másra is használható: nem kizárólag rizsföldekre, és nem csak a hegy lábánál fekvő területekre, hanem a hegyoldalban kialakított zöldség ültetvényekre is érthető, de ezek egészen más fajtához sorolhatók. A satoyama szépségének egyik titka a termények zöld színében, valamint üdeségében rejlik. Hiszen a japán farmokon tipikusan zöld növény palántákat ültetnek pl. káposztát, burgonyát, padlizsánt és persze rizst. Emiatt a farm sokkal jobban beleolvad a növényvilágba, mint a barnásabb színű búzaföldek.

View this post on Instagram

. . Men at work 🌱 . #明日香 #奈良 .

A post shared by Koichi Miyase (@koichi1717) on

A régi stílusú farmépületek is hozzátartoznak a satoyama elbűvölő látványához, ezzel valami ember építette különlegesség is kitűnik a mezők zöldjéből. De ami a satoyama-t valóban különlegessé teszi a japán emberek számára az az, hogy a hegyek közvetlen közelében, a természettel együttműködve dolgoznak, mindezt a biológiai sokféleség jegyében. A rizsföldek számos rovarnak és kétéltűnek adnak otthont, melyek táplálékot biztosítanak a madarak számára, de a hegylábon megművelt erdők is számos növény-, ill. állatfajtának nyújtanak menedéket. Ezáltal fontos ökológiai értéket képviselnek az országnak.

Nem csoda tehát, hogy a satoyama kulturális és ökológiai haszna miatt, – nem beszélve a természetben betöltött szerepéről – számos művész fantáziáját megmozgatta. Így olyan animékben is, mint a „Totoro – A varázserdő titka” szerepet kapott (egy Tokiótól északnyugatra fekvő satoyama) elnyerve nézők millióinak szívét. Sajnos részben Japán modernizálása miatt, sok satoyama  rendkívül viharvert állapotba került, de még így is találni csodálatos állapotban lévőket szerte az országban. Tokiótól bármely irányba indulva, alig 1 óra utazással festői tájakkal találkozhatunk, érdemes tehát megfontolni, hogy következő japán utunk során ezeket is beiktassuk a látnivalók közé.

https://www.instagram.com/p/BjWeAu8HYyd/?utm_source=ig_embed

Forrás: SoraNews24, Japan Today