Japánban több tízezer fesztivált tartanak évente, melyek egyik fő gyöngyszeme a street food kultúra. Nagy számban jelennek meg a hagyományos utcai étel árusok (japánul yatai屋台), akik kis mozgatható standjukról árulják édes és sós finomságaikat. Ezek az árusok olykor csak egy-egy eseményen vesznek részt, ami a ritkább eset, sokkal jellemzőbb, hogy több fesztiválon, akár egy teljes sorozaton vannak jelen, városról városra járva. A Fukuoka városa példának okáért kimondottan kedvelt helyszín azok számára, akik szeretnek kísérletezni a különböző street food ínyencségekkel. Bár, Tokió igazi mekka utcai ételek szempontjából, ahol számos sós, édes és sajátos ízvilágú étellel találkozhatunk, a következő hagyományos „fogásokkal” szinte bárhol találkozhatunk:

Íme néhány ízelitő:

Kare pan

kare panTipikusan az okazu pan, vagyis olyan kenyér fajták közé sorolják, melyek különböző sós töltelékekkel a belsejükben kaphatók. Tésztájuk enyhén édeskés, amit bepaníroznak majd forró olajban kisütnek. Kívülről roppanós, belülről omlós és kare pan esetén japán curry-vel töltött. A japán curry eltér más ázsiai curry fajtáktól, színében sötétebb, ízében pedig enyhébb. Ez a szokatlan kombináció teszi Japán egyik kedvelt utcai étkévé, és nem is kell messzire menni érte, mivel pékségekben, valamint kisebb üzletekben is kapható országszerte.

Watame

watameIgazi japán fesztiválédesség, hasonló az amerikai vattacukorhoz, ám ezek műanyag zacskóba vannak csomagolva, és általában japán pop együttesek, vagy népszerű képregény figurák díszítik.

Yakitori

Yakitori_in_store_by_sunday_driver_in_Kyoto

YakitoriApró csirkedarabok, mely a csirke több részeiből is készülhet pl. comb, szárny vagy akár belsőségekből is. Bambusznyárson grillezik és sóval, szójából készült szósszal ízesítik. A nyársak a csirkén kívül más hozzávalókat, így tojást, zöldségeket és különböző fűszereket (tsukune) is tartalmazhatnak. A yakitori oly annyira kedvelt street food Japánban, hogy számos erre specializálódott kis „büfében” kapható (yakitori-ya), de gyakran futhatunk bele hagyományosabb éttermek étlapján és fesztiválokon is megállja a helyét.

Yaki Tomorokoshi

tomorokoshiA külföldi látogatók meglepetésére a kukorica sokszor bukkan fel pizzán, kenyereken és tésztákon Japánban. De amint elérkezik a szezonja, a kukorica elmaradhatatlan csemege a fesztiválokon. A kukoricát először megfőzik, majd miso-val meggrillezik, ami egy kellemes füstös ízt ad neki. Végül, vajjal és szója szósszal ízesítve kínálják. A nyári időszakban általában utcai árusoknál, illetve fesztiválokon is találkozhatunk vele.

Takoyaki

takoyaki

takoyaki keszitesOlajban sült tésztagolyókról van szó, melyek azért különlegesek, mert polippal, zöldhagymával és gyömbérrel vannak töltve. A kívül ropogós takoyaki labdákat általában megszórják még több zöldhagymával, majd kerül rá még majonéz és különleges takoyaki szósz is, ami ízvilágban a Worcester szószhoz hasonló. Habár a polip miatt bizarrnak tűnhet ez az étel, mégis meglepően kellemes ízt ad, nem véletlenül lehet megtalálni Oszakán kívül – ahonnan eredetileg származik – szinte minden japán városban.

Dango

mitrashi-dangoRizslisztből és vízből formázott golyócskák, amiket keményre főznek. Három vagy négy dango kerül általában egy nyársra, melyeket édes vagy sós szósszal ízesítenek. A legnépszerűbb verzió a mitarashi dango, amikor a golyócskákat grillezik, majd szója alapú szósszal leöntik. Gyakran láthatunk nyáron utcai árusokat a Shinto szentélyeknél, ahogy éppen ezt az ínyencséget grillezik.

Édesburgonya

winter-plant-fruit-food-cooking-produce-774425-pxhere.com

38570257045_5d80ee761d_o
Kép: Flickr/Lemon Loco Designs

A japán édesburgonyának egy kicsivel édesebb az íze a nyugatihoz képest. Általában ősszel és télen lehet látni az utcai árusoknál és sok különböző módon lehet megkóstolni. Daigaku imo, amit „university potato”-nak neveznek, általában az egyetemi fesztiválokon bukkan fel Tokióban. Olajban sült édesburgonya, amit édes sziruppal öntenek le és pirított szezámmaggal is megszórják. Más árusok egészben sütik meg forró köveken, vagy chips formára vágják, majd sóval és cukorral ízesítik.

Crêpes

2741150625_aeb30e4d1a_oFotó: Flickr 
Crepe_Harajuku

Habár a crêpes nem feltétlenül származik Japánból, mégis hatalmas népszerűségnek örvend a street food kategóriájában. Gyakran friss hozzávalókkal pl. gyümölcsökkel töltik meg. Kicsivel ropogósabb, mint a francia változata, de tölcsér formára van hajtva, így útközben is nagyon könnyű fogyasztani. Találkozhatunk olyannal is, amit japán hozzávalókkal töltenek meg, ilyen az adzuki bab és tejszínhab, vagy csirke teriyaki szósszal.

Tokió Harajuku negyedében, a Takeshita utcán (Takeshita-dori) található a Marion Crepes, ami sokak szerint az egyik legjobb hely, hogy ezt a finomságot megkóstoljuk Tokióban.

Kyuri

cucumbers-on-sticksFotó: Pinterest

A japánok úgy tartják, hogy a kyuri, vagyis az uborka hűsítő hatással bír, emiatt nagy kedvencük a forró nyári estéken. Általában pálcikára tűzik és egy kis miso pasztával ízesítik.

A felsoroltakon kívül rengeteg különleges csemegét kóstolhatunk meg a japán palettáról, legyen az gyoza, okonomiyaki vagy az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő taiyaki. Neked mi a kedvenc japán street food-od? Oszd meg velünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon.

Forrás: theculturtrip.com, japan-talk.com