Az őszi Japánról sokaknak a gyönyörű piros falevelek jutnak eszébe, ami talán nem is csoda, hiszen káprázatos, ahogy a természet változtatja színeit néhány hét leforgása alatt. Ám ilyenkor nem csak a fák színeiben gyönyörködhetünk, hanem részt vehetünk más izgalmas programokon is. Takayama  (高山) azon japán városok közé tartozik, amely még mindig őrzi a hajdani Edo-korszak autentikáját, szépségét, amikor a város igazán virágkorát élte.

Takayama

A Gifu prefektúrába tartozó, hegyekkel és hegyi patakokkal körbefont Hida régió az 1600-as években nagy hangsúlyt fektetett jó minőségű faanyagára, magasan képzett asztalosaira, akik állítólag még Kyotó palotáinak építésében is részt vettek. A lakosok nagyszerűen kihasználták a természet adta lehetőségeket, mint a hosszan elterülő erdőségek, nem is beszélve a hegyekben nevelt Hida szarvasmarhákról. A város emiatt a shōgun közvetlen irányítása alá került, így a hegyek miatti elszigeteltség ellenére is jólétben éltek a lakosok. Mára ez az örökség megmaradt, a lakók rendkívül jól fenntartják és ápolják a régi város szokásait, a hagyományos fa építésű házak és a minden nap nyüzsgő piacok pedig a régi japán kezenyomát viselik. Ezért is lehet ennyire népszerű turista célpont Takayama, valamint a már több, mint 400 éves múlttal bíró Takayama Fesztivál is.

takayama fesztiválForrás: ©JNTO

A Takayama Fesztivál (japánul: 高山祭, Takayama Matsuri) egyike Japán három legszebb fesztiváljának. (A másik kettő Kyotóban található: Gion Matsuri és Chichibu Yomatsuri) Egy évben kétszer, tavasszal és ősszel Takayama óvárosában kerül megrendezésre, ahova nagyon nagy számban vonzza a látogatókat már közel 400 éve. Az Őszi Fesztivál (október 9-10.) a Hachiman szentélynek az éves fesztiválja, az óváros északi felén (tavasszal a déli felén a Hie szentélynél), ezért Hachiman Fesztiválnak is nevezik. A fesztivál ezen felül jelzésértékkel is bír a helyiek számára: jelzi számukra az ősz közeledtét és egyben figyelmezteti őket, hogy itt az ideje készülődni a téli időszakra.

takayama matsuriForrás: ©JNTO

A tavaszi és őszi fesztiválnak egyaránt hasonló a menete és jellege, mind a kettőnek sajátos módon feldíszített, mobil szentélyei vannak. Évközben a díszeket, melyekkel a magas szentélyeket díszítik, az óvárosban elszórtan található raktárakban készítik elő, a szentélyeket pedig kiállítják a Yatai Kaikan-ban. A feldíszített szentélyek hasonmásai ráadásul a Matsuri no Mori fesztivál múzeumban egész évben megtekinthetők.

Yatai Kaikan

A fesztivál mindkét napon, reggel 9 órakor kezdődik és délután 4 óráig tart, mely idő alatt kiállítják a felvonuló szentélyeket Takayama utcáin, de attól sem kell félni, ha rosszra fordulna az idő, mert akkor visszatolják a helyükre és bárki bemehet, hogy megtekintse őket. Emellett egy hordozható, díszes mikoshi szentélyt is körbevisznek a városban, melynek különlegessége, hogy benne rejtőzik a kami, vagyis a shinto istenség. Ez az egyetlen olyan alkalom az évben, amikor az istenség elhagyja a szentélyt és körbe viszik a városon. A menet a shinto szentélytől indul, az első napon 13 órakor, és ott is ér véget a második napon 16 órakor.

A fesztivál egyik kihagyhatatlan látványossága a Karakuri Hono, vagyis a Karakuri babák lélegzetelállító előadása, melynek során néhány felvonuló szentélyen a marionette babák olyan élethűen mozognak és táncolnak, mintha igaziak lennének. Az előadást mindkét nap csak meghatározott időben és helyen lehet megtekinteni: október 9-én délben és 15 órakor, valamint október 10-én 11 és 13 órakor a Sakurayama Hachimangu szentélynél. Bár a műsor mindössze 20 percig tart, garantált szórakozást nyújt a nézőknek.

A fesztivál első estéjén – október 9-én – egy éjszakai parádét is tartanak (The Evening Festival), mely során a felvonuló szentélyeket fénylő lámpásokkal díszítik ki, majd végig vonulnak az óváros utcáin. A helyiek ilyenkor hagyományos öltözékben díszelegve követik a felvonulókat. A lámpások fénye egy olyan fantáziavilágot teremt, ami teljesen eltér a megszokott, hétköznapi városi élettől. A legjobb helyek, hogy láthassuk a felvonulást este 6 és 9 óra között, a Sakurayama Hachimangu előtti rész, valamint az óváros utcái.

A Takayama Őszi Fesztivál hatalmas népszerűségnek örvend, több százezren látogatnak el a városba Japánból, és a világ többi részéről egyaránt. Ezért is javasolt, hogy minél hamarabb foglaljunk szállást, mert akár már hónapokkal előtte betelhet az összes helyi lehetőség.

Ha szeretnél autentikus japán élményeket szerezni Takayamában, csatlakozz őszi körutazásunkhoz: Momiji: A japán vidék csodái – őszi nagykörút 

Forrás: japan-guide.com, samuraitrip.com