Japan Alps_kicsi01

A Japán Alpok nevét a gleccserek által faragott lejtők és csúcsok miatt kapta. Több, mint 10.000 láb magasan fekszik, mintegy 130 mérföldre (kb. 270 km) Tokiótól a fő szigeten, Honshun. Valójában – a Fuji-hegy kivételével – Japán legmagasabb hegyei a Japán Alpokban találhatók. Ezek a csúcsok vulkanikus tevékenységek során keletkeztek, ezáltal a környék bővelkedik melegvízű forrásokban, onsenekben, ahol kipihenhetjük az egész napos síelést. A Japán Alpok ugyanis tucatnyi síterületnek is otthont ad, sok Nagano város körül található, ahol az 1998-as Téli Olimpiát tartották.

A térség az olimpiának köszönhetően világszerte elismerést szerzett magának. Néhány, az olimpiáról megmaradt létesítmény ma is használatban van, úgy mint például a Hakuba Síugró Aréna, az olimpiai falu és az Emlékcsarnok. Akár síelés vagy snowboardozás után, akár egy egész napos tokiói városnézést követően, Hakuba onsenjei a legjobb esti kikapcsolódást jelentik. Bár, a téli időszakban a legtöbb városban található onsennek rövidebb a nyitvatartási ideje, egyes hotelek saját fürdővel is rendelkeznek, melyek tovább tartanak nyitva és ingyenesen igénybe vehetők a hotel vendégei számára. A városban az összes onsen szeparált; külön fürdővel nőknek és férfiaknak.

6816365403_525415dc08_o

409821037_7c05bd14de_oForrás: Flickr

Az egyik legnépszerűbb Nagano prefektúrában található, sípályával és onsennel rendelkező falucska a Nozawa Onsen, mely kötelező mindazoknak, akik autentikus kulturális élmény után kutatnak. A síelés mellett, a meleg forrásvizek és az idilli hangulatú utcák jelentik a legnagyobb vonzerőt. A falut a 8. században alapították, amikor a forrásvizek jótékony hatásait is felfedezték az ott élők. Gőz emelkedik fel az egész faluban, ugyanis majdnem a legtöbb hagyományos ryokan szállónak van saját onsen fürdője. A nyugati stílusú hotelek igen csak ritkák, a sokkal klasszikusabb, tatamis szobák, a földön futonnal a megszokottak.

Hakuba_Sunset-and-onsen

Hakuba (白馬)  az Északi Alpokban, Nagano prefektúrában található, és egyike Japán legnépszerűbb síparadicsomainak. Nagyon jó minőségű porhavával és megannyi, hatalmas sípályájával a síszezon alatt Hakuba számtalan síelőt és snowboardost vonz a világ minden pontjáról. Sikerének titka a minőségi porhóban rejlik, mely annak köszönhető, hogy a tengerszinthez képest nagyon magasan fekszik. Eltekintve a jól síelhető hótól, Hakuba izgalmas, meredek pályákkal is kecsegtet, így síelés közben gyönyörködhetünk a fenséges kilátásban a 3.000 méter magas Északi Alpokról. Nem is beszélve a megnyugtató onsenekről és a gourmet ételekről!

Ezek alapján nem meglepő, hogy a térség még a világklasszis sportolókat is idecsábítja, – akik általában Alaszkában vagy az európai Alpokban szoktak síelni – hogy kipróbálhassák a freeride síelést, vagyis a pályán kívüli, szabad siklást.

A síelők.hu megfogalmazása szerint „A freeride irányzat minden eddigi szabályt átír. A cél: síelni mindenhol, uralni a léceket minden körülmények között, a terep optimális kihasználásával. Új korszak ez a terepsíelésben, sajátos felszerelésekkel, technikákkal, versenyekkel, stílussal. Sízés határok nélkül. A hó lehet friss vagy régi, érintetlen, de akár túrt is! A lejtő? Minél tagoltabb, sziklákkal, akadályokkal tarkítottabb, annál extrémebb, kalandosabb, élvezetesebb! Szerephez jutnak a hópárkányok, letörések, hófolyosók, sziklatömbök, erdőnyiladékok, melyek mind-mind kihívást jelentenek a síző számára, és játékosságot visznek a vonalvezetésbe. A nyílt, összefüggő lejtőkön pedig a sűrű ívek húzása helyett a nagy sebességű, kerek vonalak karcolása a jellemző!”

Különleges élményt jelent, amikor az ember maga mássza meg a hegyet, vagy ő hagyhatja elsőként lábnyomát a puha, szűzhóban, majd száguldásnál érzi az üdítő gyorsaságot, az adrenalint. A többi régióhoz képest, Hakubában kevesebb mászással is el lehet érni a síeléshez megfelelő magasságot, ennek is köszönheti népszerűségét ebben a sportágban. Nem véletlen, hogy Hakuba Japán egyetlen helyszíne, mely részt vesz a Freeride World Tour eseményében.

freeride skiing

Forrás: explore-share.com

A biztonságos freeride síeléshez és snowboardhoz szükséges egy bizonyos szintű sítechnika elérése, megfelelő felszerelés, valamint a hegyről elsajátított általános ismeretek. Ezért, ha belevágunk a freeride síelésbe, célszerű profi vezető segítségét igénybe venni. Kapcsolódó körutazásunkMiyuki – Exkluzív Freeride Síelés Japánban 

Persze, ha valaki inkább a biztonságos és megbízható utat választja, neki is bőven van lehetősége válogatni Hakuba számtalan sípályája közül. A legnépszerűbb pályák: Happo One Ski Resort, Tsugaike Ski Resort és Cortina Ski Resort, de Tsugaike-t tekintik a legbiztonságosabbnak, Happo One-t pedig a legkönnyebben elérhetőnek. Egy rövidebb túra vezet a csúcsra, ahonnan lehetőség van 1.000 méteres, függőleges csúszásra is.

Hakuba_térkép

Happo One: hatalmas síterület, a legjobb választás a kezdő síelők számára. Családbarát pályával, csoportos síoktatással és angol nyelvű személyzettel várja az ide érkezőket. A Japán Alpok látványa erről a pályáról meglehetősen gyönyörű. A Happo az egyik legélénkebb a környéken: pezsegő éjszakai élete, remek éttermei és a sí boltok miatt. A falu egy központi közlekedési csomópont is, állandó buszok indulnak innen a többi hakubai sípályához.

Hakuba 47: olyan  síterület, melyet különösen érdemes legalább egy napra kipróbálni a tél közepén. A hegyoldalak sokkal meredekebbek, mint más pályáknál a közelben. A pálya híres a kialakított terepéről és a félcsövéről, ami némiképp ritkaságnak számít Japánban. A hó minősége kitűnő a lejtők északi vonása miatt. Sok másik pálya mellett, a 47 is nagyszerű rálátást kínál a Happo One pályára és a fölé emelkedő hegyekre. A Hakuba 47 megosztott felvonóval működik, így összekapcsolódik a Goryu Pályával, ahol általánosságban sokkal puhább a hó, mint a 47-es pályán. Ez a sípálya nem ajánlott kezdő síelőknek.

Hakuba Goryu: a hegyek látványa teszi különlegessé, a közelben található Goryu-hegyet állítólag sárkányokról nevezték el, melyek időnként előbukkanhatnak a hegyen, de csak a megfáradt síelők láthatják meg őket, akiknek egy kicsit bepárásodott a szemüvegük! Kombinálva a Hakuba 47-tel, egész nagy területen, sokféle pálya áll a síelők rendelkezésére. A Goryu kiváló választás kezdőnek és haladóknak egyaránt, de a családok körében is igen kedvel a külön gyerekeknek fenntartott játszó terület, gyermekmegőrző, valamint angol nyelvű csoportos sí-, és snowboard oktatás miatt.

Forrás: snow.gurunavi.com, skihakuba.com, hakubavalley.com