Az Edo-korszak alatt Kanazawa (金沢) szolgált a Maeda klán központjául, akik kiterjedt hűbérbirtokaik, valamint rizstermelésük révén Tokugawa után a második leghatalmasabb család voltak. Ennek köszönhetően Kanazawa városa rendkívüli kulturális eredményeket mondhatott magáének és már-már Kiotóval és Edo-val (egykori Tokió) vetekedett. A második világháborúban pedig Kiotó után Japán második legnagyobb városa volt, mely sikeresen elkerülte a pusztító légicsapásokat. Így, a régi kastélyváros egyes részei, mint a Nagamachi szamuráj körzet és a chaya szórakoztató negyedek elég jó állapotban fennmaradtak. Napjainkban, Kanazawa még mindig fontos szerepet tölt be régiójában: megannyi történelmi látványossággal (felújított kastélyokkal és kerületekkel, modern múzeumokkal) büszkélkedhet, de legnagyobb büszkesége kétségkívül a Kenroku-en kert, melyet méltán tartanak Japán három legszebb kertjei egyikének, sőt sokan úgy gondolnak rá, mint a legszebb közülük.

Kanazawa

Kenrokuen Garden, Kanazawa

Olyan japánkertekkel vetekszik, mint a Kairaku-en kert Mito városában és a Koraku-en Okayamában. A tágas kert egykor a Kanazawa kastély külső udvara volt, amit még a Maeda család építtetett, de a nyilvánosság előtt csak 1871-ben nyitották meg. Temérdek gyönyörű virágban pompázó fa ékesíti a kertet, ezáltal minden évszakban más-más színekben tündökölve várja a látogatókat. A Kenroku-en név azt jelent, hogy „Garden of the Six Sublimities” vagyis a hat fenséges táj kertje, mellyel egy kínai tájkialakítási nézetre is utal. E szerint minden tökéletes kertnek 6 tulajdonsággal kell rendelkeznie: tágas tér, elszigeteltség, mesterségesség, régiség, bőséges vizek és szélesen elterülő látkép. Körbesétálva a kertet megérthetjük ezt a teóriát, hiszen bővelkedik tavakban, átsétálhatunk hidakon, kipróbálhatjuk a teaházak nyújtotta tradicionális élményt, megcsodálhatjuk a különféle fákat, virágokat, köveket és sziklákat, vagy felfedezhetjük a kert rejtettebb, zegzugos részeit is.

A kert ikonikus szimbóluma a több, mint két méter magas, egyedi készítésű, két lábú Kotojitoro lámpás, ami a Kasumigaike tó északi partján áll. A tónál egy másik érdekesség is található, hiszen itt van Japán egyik legrégebbi szökőkútja, mely kb. 3,5 méter magasságba lövi fel a vizet.

ishikawa-kanazawa-kenrokuen

Tavasszal, a kert déli végén a szilvafák (ume) kápráztatják el a látogatókat, ahogy február közepétől egészen március végéig teljes pompájukban beborítják a kertet. Április közepe tájékán pedig megkezdődik a cseresznyefák virágzása a kert észak-keleti felén, végig a patakok mentén. A melegebb nyári hónapokban is számos virágfajta illata lengi be a kertet, rendszerint sok zöld növény kíséretében. November közepétől kora decemberig az őszi színeké a főszerep, melyekben leginkább a cseresznye-, és juharfák által gyönyörködhetünk. A narancssárga és piros juhar nagyrészt Yamazakiyama közelében, a kert keleti oldalán található, majdnem a Kodatsuno bejáratnál.

Kanazawa japánkert

Kanazawa at blossom time

Ugyan ezen a területen megtekinthető egy hatalmas bronzból készült szobor, melyet egy legendás hercegről mintáztak, és Meiji Emlékműnek nevezik. A szobor a Seinan háborúban elesett katonák emlékére készült. Szerencsére télen sem unatkozhatunk, hiszen a frissen hullott hó kivételes látványt nyújt az oda érkezőnek. A kert hatalmas fenyői közül különös figyelmet érdemel a Karasaki fenyő, ami a kert egyik legkiemelkedőbb fája. Az elültetett magból mára szép magas fa lett, mely a Kasumigaike tó felett magaslik, ágai egészen a tó felszíne fölé terjednek.

Néhány helyről gyönyörű kilátás nyílik a kert teljes területére. Vannak teaházak is, ahol a látogatók ihatnak egy csésze teát és megkóstolhatnak hagyományos japán édességeket, miközben csodálják a tájat. A Katsurazaka és a Renchimon bejáratok között  az utat cseresznyefák, különféle üzletek és éttermek szegélyezik, mely tavasszal kivételesen mesés látvány nyújt a rózsaszínben tündöklő fáival.

Kanazawa_Geisha-performance

Kanazawa, híres kertjén kívül más látnivalókkal is kecsegtet, ilyen például a Myōryū-ji templom, melyet gyakran  Ninja-dera néven is emlegetnek, remekül kiépített védelmi rendszere miatt.  Vannak rejtett csatornái, titkos szobái, csapdák és labirintusos folyosók, illetve lépcsők. A templom Teramachi körzetben található a város déli részén, és célszerű idegenvezetővel bejárni. A Higashi Chaya kerület, mely az Edo-korszakban szórakoztató kerület volt, ma teaházairól, kis üzleteiről híres. Az egyik boltban – Hakuza -, aranylemezes termékeket lehet kapni, mely Kanazawa egyik különlegessége, sőt akár meg is nézhetünk egy teaszertartásos szobát, ami teljesen ezekkel az aranylemezekkel van beborítva. A Nagamachi egy szamuráj körzet volt anno, a Kanazawa kastélytól nem messze. A kerületet ma is valódi történelmi légkör lengi be: a Nomura-ke, a Nomura klán felújított szamuráj rezidenciája, mely bemutatja a korszak életmódját és művészetét, míg a Shinise Kinenkan múzeum a kereskedői réteg életét szemlélteti. Az Omicho piac nyüzsgése egészen az Edo-korszak óta megmaradt: üzletek és árusok tömkelege színesíti meg a reggeleket, bár a déli órákban is igen eleven a légkör. Az árusok nagy számban kínálnak helyi tengeri herkentyűket, friss halakat, de ugyan úgy megtalálhatóak a virágok, ruhák, konyhai eszközök is. Az Oyama szentélyt a Maeda klán első vezetőjének tiszteletére építtették 1599-ben. Nem hétköznapi kapujáról vált ismertté, mely ötvözi az európai és ázsiai stílusjegyeket.  A kapu eredetileg a Kanazawa kastély bejáratát védte, és később „költözött” az Oyama szentélyhez. A szentélynél áll egy szobor, illetve van még egy udvara is, amit úgy terveztek, hogy hárfákra és lantokra hasonlítson.

Kanazawa_Nomura-family-samurai-residence

Nomura család szamuráj rezidenciája

Kanazawa

Ha szeretnéd már most ősszel megnézni Kanazawa városát, hogy belecsöppenj a hagyományos Japán kellős közepébe, csatlakozz körutazásunkhoz: Momiji – A Japán vidék csodái