Mind a japánok, mind a Japánba érkező turisták körében kedvelt kikapcsolódási forma az onsen-ben való pihenés. Ugyanakkor, onsen és onsen között is tapasztalhatunk különbségeket: a kültéri melegvízes fürdőkre egy külön szót használnak a japánok, ez a rotenburo (露天風呂).

Ezek a szabadtéri onsen-ek beltéri társaiknál sokkal népszerűbbek, melynek oka a természettel áll összefüggésben. A tökéletes rotenburo mesés kilátást nyújt, természetes környezetben, a friss levegőn. Különösen élvezetes télen, hóban, hiszen nincs is annál jobb érzés, mint amikor  hóesésben kint ülünk a szabadban és a gőzölgő víz melengeti fáradt végtagjainkat. A japán emberek pont emiatt a különleges érzés miatt keresik fel a kültéri fürdőket: hétvégéken és szabadság alatt tucatnyian döntenek amellett, hogy felkeresik az ország legjobb szabadtéri fürdőit. Míg a hazai utazások nagy hányadát a rotenburo-k teszik ki, a turisták még sokszor kihagyják a programból ezt az élményt. Pedig az ország több ezer fürdővel is büszkélkedik, ráadásul igazán sokszínű választékból válogathatunk.

Rotenburo a természet lágy ölén

A természetes fürdők sok esetben nem jelentenek többet egy mélyedésnél, mely folyamatosan meleg forrásvízzel van ellátva. Olykor régi korokból megmaradt, emberi kéz által kialakított fürdők maradványairól van szó, de lehetnek teljesen természetesek is. Ezek leginkább az igazi onsen rajongókat vonzzák, akik nagyon komolyan betartják az onsen etikettet. Gyakran melegvízű vízesés vagy más érdekes természeti jelenség található ezeken a helyeken, ami még különlegesebbé teszi. Azonban rendkívül veszélyesek is lehetnek, hiszen sokszor a víz hirtelen túl forróvá válhat, ezért ha ilyen rotenburo-t szeretnénk kipróbálni, előtte feltétlenül kérdezősködjünk róla a helyiektől.


Forrás: Lonely Planet – Noboribetsu onsen

Kon’yoku és a leplezetlen igazság

A kon’yoku általában koedukált fürdő, ahol jellemzően ruha nélkül kell megmártózni, néhány esetben azonban engedélyezett a törülköző viselete is. Ezeken a helyeken komolyan követik a szabályokat, fürdőruhában például sok helyen be sem engednek. Leginkább férfiak és idősek teszik ki a vendégkört, mert jellemzően a vidéki területeken fordul elő ez a fajta rotenburo. Zömében azért koedukáltak, mert kevés létesítmény épült, így nincs rá kapacitás, hogy elkülönítsék a két nemet. Tokióban kon’yoku létesítését hatósági rendelet tiltja.


Forrás: Flickr – Takaragawa Onsen

Onsen vagy vízipark?

Néhány kon’yoku, vagyis koedukált fürdő engedélyezi a fürdőruha viselését is. Ezek leginkább olyan helyek, ahol az onsen mellett medence vagy akár csúszda is található és leginkább a számunkra ismert víziparkokhoz hasonlíthatóak.

Forrás: Japan Talk