Ugyan nem sokszor jutok hozzá, de néha-néha utazások alkalmával belenézek a TV-be. Ilyenkor lehetőség adódik rá, hogy betekintsek a japán hírek érdekes és néha vicces világába.

Egyszer szemtanúja lehettem, ahogy a biztonsági kamera rögzített egy virágcserép-rablást. Sötét éjszaka volt, vagy legalábbis így rémlik emlékeimben, mikor a rettenet történt. Az első felvételen még ott volt a bejárathoz vezető lépcső sarkában a virágcserép, benne valami fehéren pompázó növénnyel. A következő felvételen már nincs ott. Persze voltak képek a gyanusítottról is, de a hírekbe csak a tettes robogójának hátsó fele jutott be. A rendőrség nagy erőkkel nyomoz – biztosították a nézőket.

Egy másik alkalommal –biztos helyi hírek lehetett– a körzeti bogárversenyről számoltak be. Volt pl. ágmászó verseny, ahol az ifjú gazdák néha megbökhették versenyzőjük potrohát, hogy másszon már feljebb. Volt szarvasbogár-birkózás, ahol az első kétvállra-fektetés után szétválasztották a feleket. És volt persze sok-sok izgatott gyerek, akik nagy komolyan hordták kis ketrecükben a kedvenceket a következő megmérettetésre. A japán gyerekek szeretik a bogarakat. Minél nagyobb, annál jobb. Bevásárlóközpontoknak van néha külön bogárrészlege, ahol bogártól kezdve a tápig mindent meg lehet venni. Végülis, a helyszűkében küzdő városokban minden szempontból jobban megéri bogarat tartani, mint macskát vagy kutyát: csendesebbek, olcsóbbak, kisebb helyet foglalnak el.

Aztán nem is olyan régen, akármelyik csatornára kapcsoltam, mindegyiken csak egy idős bácsi volt, aki riporterek hadától körülvéve lelkesen magyarázott valamit. Számomra nagyon szürreális volt, ahogy vagy 40-50 fotóstól körülvéve mutogat valamit az erdőben, csatornától függően enyhén változó beállításokban. Aztán kiderült, hogy pár napja eltűnt egy 2 éves gyerkőc, és a bácsi, miután bekapcsolódott a már napok óta tartó keresésbe, 30 perc alatt megtalálta a kisfiút (ha jól tudom, a magyar hírekben is helyet kapott a sztori). A hírnevéhez még az is hozzájárult, hogy amolyan utazó önkéntesként éli napjait, és ha valahol éppen szükség van, legyen az földrengés, áradás, vagy ami éppen jön, ő bepattan lakóautóvá átalakított járgányába, és már robog is a cél felé. Nem csoda, hogy Japánban, a magányosan vándorló, igazságért küzdő szamurájok legendáinak országában, nagy népszerűségre tett szert, és teljesen jogosan.

Persze itt sem mindig csak ilyen ártatlan hírek szerepelnek, de összehasonlítva a magyarországi viszonyokkal, az igazi erőszakos bűncselekményekről szóló hírek száma elenyésző. Mert hát roppant kevés van belőlük. És nem is csodálom, egy országban, ahol az a hír, ha valaki segít, ha valaki mindent belead munkájába/hobbijába, kevesebb a veszélye annak, hogy az ember rossz példaképet válasszon magának a képernyőről. Így hát ajánlom mindenkinek, ha Japánba utazik, nézzen egy kis híreket!

Vendégszerzőnk: V.L