Japánra gondolva mindenkinek a szamurájok, templomok és gésák jutnak az eszébe. De mi a helyzet a természettel?

Az ország majd 70 %-át erdő és hegyvidék borítja, ahol virul a vadvilág, és ennek vonzerejét kezdik felismerni a kisebb települések is, mint pl. Kushiro, egy 180 ezer fős kisváros Hokkaido keleti részén. Túrázás, fotózás vagy adrenalinnal teli vakáció a cél? Kushiroban mindezt megtalálja az ember.

Kushiro2_720_410

A város szerencsés pozícióban van: tenger, lápvidék, hegyvidék, tóvidék egyaránt megtalálható a területén, és ezen felül otthont nyújt a veszélyeztetett Japán darvaknak, akiket sehol máshol nem lehet látni az országban. Nem csoda, hogy 1987-ben nemzeti parkot hoztak létre, hogy megvédjék a különböző élőhelyek kapcsolatrendszerét, és ezzel együtt menedéket nyújtsanak a madaraknak. Kezdve a jobbára szunnyadozó vulkánoktól (mint pl. a Meakan vagy Óakan), a felvidéki tavakon át (pl. Akan-tó vagy Mashu-tó), le egészen a kushiro-i láp- és mocsárvidékig, majd végül a tengerig, sikerült megőrizni a víz körforgását illetve a növény- és állatvilág egységét.

Cranes, Hokkaido

Kushiro4_720_410

A látogatók számtalan program közül választhatnak. A legtöbb hegyre vezet turistaút, tökéletes célpontot nyújtva a hegymászóknak. Aki lazább tevékenységre vágyik, meglesheti a darvakat, vagy befizethet pl. egy Akan-tavi hajókázásra, és megcsodálhatja közelről is a tó híres marimóit. Habár Hokkaidó nem a japán történelmi múltjáról híres, az eredeti őslakosok, az ainuk kultúrájával több módon is meg lehet ismerkedni. Lehetőség van kipróbálni a mukkuri-készítést (tradicionális hangszer), az ainu hímzést vagy fafaragást, és vannak hagyományőrző előadások és ünnepségek is.

Kushiro5_720_410

A sportok szerelmeseinek sem kell csalódniuk. A legtöbb tavon és folyón virágzik a kenuturizmus. Évszaktól függően hol vándorló madarak tömkelegével, hol mozdulatlan víztükörrel és ébredező erdő látványával gazdagodhatnak a résztvevők. Aki közelebbi kapcsolatba szeretne kerülni a folyókkal, az csatlakozhat egy vadvízi sétához. Képzett vezetővel és guminadrággal felszerelve semmitől sem kell tartani. A vezetők tudják, hogy hol biztonságos keresztezni a folyót, hol vannak az elrejtett forró vizes források, ahol meg lehet pihenni, illetve extrémebb esetekben megfőzni pár darab tojást, és ezek mellett érthetően elmagyarázzák az erdő és folyó kapcsolatát és annak fontosságát.

A sort még lehetne folytatni bicajtúráktól kezdve lovastúrákon át az éjszakai csillagnézésig. Ha valakit érdekel Japán vidékiesebb, természetesebb arca, az Kushiróban nem fog csalódni.

Kushiro3_720_410

Íme egy remek kis videó a térségről, ami garantáltan meghozza az utazási kedvet:

Vendégszerzőnk: V.L