Uji (宇治) két ősi város, Nara és Kiotó között, az Uji folyó partján fekszik, mely a Biwa-tó vizéből táplálkozik. A két korábbi főváros közelségének köszönhetően Uji már korán kulturális központtá fejlődött.  A Heian korban (794 – 1192) a Fujiwara család politikai hatalma idején épültek a város ma meghatározó épületei úgy mint a Byōdō-in templom, valamint a legrégebben fennmaradt szentély Japánban, az Ujigami szentély.

ujigami
Forrás: Flickr

A 14. században Ashikaga Yoshimitsu shōgun kezdte el támogatni az Uji tea termesztését ebben a térségben, azóta az itt termesztett és feldolgozott zöld tea Japán egyik legmeghatározóbb minőségi zöld teájává vált. A Tsuen tea üzlet még 1160-ban kezdte el a működését, ami az ország és valószínűleg a világ legrégebben működő tea üzlete.

uji tealeaves
Forrás: Flickr

Turisták ezrei látogatnak el évente Uji-ba, hogy megtekinthessenek évszázados múlttal rendelkező történelmi helyszíneket, shinto szentélyeket és buddhista templomokat. A legnépszerűbb látványosságok közé tartoznak az 1060-ban épült Ujigami szentély és az UNESCO Világörökségi listáján is előkelő helyet elfoglaló Byōdō-in szentély. Utóbbi olyannyira népszerű, hogy számos postai bélyegen is megjelenítették, illetve a 10 jenes érmén is szerepel a képe. Az eredeti épület egy része sajnos egy tűzben megsemmisült, azonban a szerkezet néhány része még most is megtekinthető.

Byodoin_large

A Byōdō-in bejáratához vezető út rengeteg zöld teát árusító üzletnek ad otthont, ahol kipróbálhatjuk a méltán híres Uji zöld teát, matcha ízesítésű édességeket, például fagyit, palacsintát.

Több kevésbé felkapott vallási helyszínt is érdemes meglátogatni, mint az Ōbaku Zen szekta főtemplomát, a kínai Ming stílusban épült Manpuku-ji templomot és a Kōshō-ji zen templomot, melynek bejáratát sűrűn díszítik a cseresznye-, boglárka- és azálea cserjék, valamint az ősszel vörösbe hajló juharfák. Említésre méltó még a tavasszal lila hortenzia tengerben tündöklő Mimuroto-ji templom is, de számos kisebb shinto szentélybe is betérhetünk, melyek néhány kivétellel sétatávolságban helyezkednek el egymástól vagy vonattal könnyen megközelíthetőek.

MampukujiForrás: Wikimedia

Uji városa természeti szépségekben is jócskán bővelkedik, hiszen mesés folyópart menti útvonalai, hatalmas parkjai és botanikus kertjei is kiemelt pihenőhelyek és piknikre alkalmas célpontok a turisták, illetve helyiek számára egyaránt. Az Uji hídtól kicsit távolabb, a folyón felfelé található az Amagase védőgát, mely kb. 1 óra alatt könnyen felfedezhető gyalogosan is.

Amagase_Dam
Forrás: Wikimedia

Évente 2 nagyobb fesztiválon is részt vehetnek az érdeklődők: az egyikre minden évben június 5-én kerül sor, és kora reggeltől késő estig vehetünk részt különféle programokon. Mint számos más Japán városban, Ujiban is nézhetünk nyaranta tűzijátékot, melyre augusztus 10-én kerül sor egy nyári fesztivál alkalmával. Nyáron továbbá népszerű a kormorán halászat is, melyet este csodálhatnak meg a látogatók június közepétől egészen késő szeptemberig.

Ujit érintő körutazásaink:
Sakura – japán körutazás cseresznyevirágzáskor (4 időpontban indul)
Sekaiisan – japán világörökségei nagykörút (2 időpontban indul)
Dél-Korea és Japán csoportos nagykörút

Top image photo:  www.chayoutea.com