Korábbi cikkünkben szó esett már Kushiro-ról és a körülötte elterülő mocsár- és hegyvidékről. Japán északi térsége azonban jóval többet tartogat, mint amit korábban felsoroltunk.

A japán kultúra szerves részét képezik az onsen-ek, forróvizes forrásokból pedig itt sem szenvedünk hiányt. Az Akan-tó környékén tucatjával találkozhat velük az ember, ha tudja, hol keresse őket. A helyiek ezt elősegítendő, kialakítottak egy ösvényt a leghíresebb iszapforráshoz, hogy a turisták is könnyedén odatalálhassanak. A kénes gőzökön és magában bugyborékoló sártengeren kívül padlófűtés is van. Némelyik kő olyan meleg, hogy télen a hó sem marad meg rajta, sőt a közeli tópart sem fagy be, emiatt a madarak kedvelt pihenőhelye az egyébként jeges nappalokon. Nem csak az Akan, de a Kussharo-tó is nagyon kedvelt ebből a szempontból: főleg hattyúkkal és kacsákkal találkozhat közelről az erre tévedő utazó. Az itteni madarak már nagyon leleményesek, folyton lesik, hogy csurran-cseppen-e nekik valami a turistáktól. De nem kell aggódni értük, a part menti vízivilág elegendő táplálékkal látja el őket.

Kushiro9_720x410

A tó másik különlegessége, hogy a partján lehetőség van saját onsen készítésére, jobban mondva kiásására is. Az egyik homokos-kavicsos partszakaszon elég 30-50 cm-re leásni, és már bugyog is fel a melegvíz. Bár egy komolyabb fürdőmedence kialakítása túl sok időt venne igénybe, egy kis lábáztató készítése tíz perc alatt megvan. 🙂

A tavakban természetesen úszni is lehet, de csak elvétve találni e tevékenységnek hódoló embereket, ha akadnak is, azok szinte kivétel nélkül turisták. A japánok körében nem igazán elterjedt a tóparti strandolás és lubickolás. Egyrészt nagyon tartanak a naptól, másrészt a rengeteg onsen-nek köszönhetően hidegnek találják a természetes vizeket. Hokkaido-n általában csak a legmelegebb nyári hónapok alatt emelkedik meg annyira a hőmérséklet, hogy ne kelljen vacogni a fürdőzés után.

A hűvösebb nyárnak megvan az az előnye, és hogy nem annyira párás a levegő, ami tökéletes a csillagvadászok számára. Éjszaka, ha tiszta az ég, a legjobb kilátást a hegytetők biztosítják. Eltekintve pár falu alant pislákoló fényeitől, kellőképpen lakatlan a térség ahhoz, hogy a fényszennyezés se jelentsen problémát. A fotósok és turistacsoportok egyik kedvelt helyszíne a Mashu tóra néző kilátó. Mindenki nyugodtan fel tudja állítani a fényképezőgépét a négy égtáj bármely irányába, bár kétségkívűl a legnépszerűbb beállítás a Mashu-tó és azt övező hegyek, felettük pedig a csillagokkal borított éjszakai égbolt.

Kushiro6_720x410

A tél közeledtével a hangsúly egyre inkább a hótalpas kirándulásokra és egyéb téli sportokra terelődik. Az Akan-tó jégpáncéllal borított felszínén lehetőség van korcsolyázásra, sífutásra, lékhorgászásra vagy akár tehetünk pár kört hómobillal is. A darvak tánca január-február környékén tetőzik, ami szintén kedvelt célpontja sok természetfotósnak. Az Ió hegy, ami egész évben igen aktívan pöfögteti kénes kipárolgásait és növeszti sárga cseppköveit, szintén megér egy fotósorozatot.

Egyszóval Kushiro remek hely a természetkedvelők számára, télen-nyáron el tudja foglalni magát az ember. Ha pedig visszavágynánk a városok nyüzsgésébe, Sapporo, Hokkaido fővárosa nincs messze, ahol szintén számtalan lehetőség várja a látogatókat.

Vendégszerzőnk: V.L