November 15-én ünneplik Japánban a Shichi-Go-San (7-5-3) fesztivált, ahol a gyerekeké a főszerep, pontosabban a 3 és 5 éves fiúké, illetve a 3 és 7 éves lányoké. Ezen a napon a gyerekek egészséges és boldog jövőjéért imádkoznak szerte az országban. Annak, hogy miért éppen ezeket az éveket emelik ki a japánok, több oka is van: elsősorban ez a három év különösen fontos a gyermekek fejlődésében, de egyben szerencsésnek tartott számok is Japánban.

SAKURAKO - The Seven-Five-Three Festival.

Az sem véletlen csupán, hogy 15-én tartják az ünnepet: ha ugyanis összeadjuk a 3, 5 és 7-es számokat, pontosan 15-öt kapunk, ami különösen kedvező számnak minősül. Ezen a napon a gyerekeket a legszebb ruhájukba öltöztetik – a lányokat kimono-ba, a fiúkat hakama-ba – és elindulnak a szüleikkel karöltve a helyi shinto szentélybe, hogy leróják tiszteletüket a környék oltalmazó istenségének. A szülők ilyenkor hálát adnak a gyermek egészségéért és boldog jövőért fohászkodnak.  A gyerekek ezen a napon cukorkát kapnak, melyet japánul chitose-ame-nak („ezer éves cukor”) hívnak és a gyermek hosszú életéről és egészségéről gondoskodik A chitose-ame egy piros-fehér színű, hosszú és vékony cukorka, amit általában náddal, illetve teknős mintával díszített kis tasakban ajándékoznak. Míg a nád és a teknős is a hosszú élet szimbólumai a japánoknál, a piros és fehér színek kedvező kombinációt jelentenek.

https://www.flickr.com/photos/geraldford/4145913880

Az ünnep a Heian korban alakult ki, ekkor kezdték el az udvarban élő nemesek ünnepelni, hogy gyermekeik csecsemő korból egy másik életszakaszba léptek. Azonban egyéb elképzelések szerint, az ünnep a Muromachi korszakból származik, amikor a magas csecsemőhalandóság miatt, a gyerekeket csak 3 éves korukban anyakönyveztették. Idővel a hagyomány elterjedt a szamuráj osztályban is (az Edo korszakban), akik a másik két szerencsés évet (5,7 év) is ünnepelni kezdték, míg végül aztán egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek országszerte. Minden 7 napos csecsemőnek a szokások szerint leborotválták a haját, melyet csak 3 éves korát követően kezdhetett el növeszteni. A fiúk először 5 évesen viselhettek hakama-t, míg a kislányok 7 éves korukban cserélhették le az egyszerű kötélből készült övet a hagyományos obi-ra, mellyel a kimono-jukat kötötték meg. A Meiji korszakra már egészen széles körben, a köznép körében is elterjedt a hagyomány, beleértve a szentélylátogatást is, mellyel az ártó szellemeket űzték el és egyben hosszú életért imádkoztak.

Mára november 15. inkább a szentélylátogatásról szól, illetve gyakran a szülők kihasználják ezt az alkalmat arra, hogy gyermeküket ünnepélyes keretek között, hagyományos vagy akár nyugati ruhában lefotóztassák.

Forrás: Japanvisitor.com , Zoomingjapan.com