Az idő mindig fontos részét képezte Miyazaki Hayao munkásságának, de vajon kifejezhető színekkel az idő és annak múlása? A Studio Ghibli neves animátora csapatával karöltve hatalmas alapossággal dolgozott azon, hogy visszaadja a sötétség érzését a nézőknek, mindezt anélkül, hogy a képernyőt elsötétítenék. A tokiói Ghibli Múzeum ennek művészetét és sok más színhasználattal kapcsolatos munkát mutat be legújabb kiállítása során.

studio-ghibli-kiallitas_6

Az „Eiga wo nuru shigoto” vagyis a „Filmfestő munka” nevet viselő kiállítás november 17-én nyitotta meg kapuit, mely tavaly óta az első komolyabb tárlat a Ghibli Múzeumban. A Totoro – A varázserdő titka képkockáit mintaként használva mutatják be, hogyan használták a színeket az idő múlásának ábrázolására. Ami  különösen felvillanyozó, az a híres macskabusz, melyből 3 változat is készült, az este különböző szakaszainak szemléltetésére. A színpaletták fantázianevei külön említést érdemelnek: alkony, este és utcai lámpa.

案4tasokare (alkony) színű macskabusz

案4
az „este” névre keresztelt macskabusz

案4 az utcai lámpa fantázianevű macskabusz

A kiállítás az idő mellett a színhasználat más szemszögeinek is figyelmet szentel: bemutatja a világosság színeit, illetve a víz és levegő ábrázolásához használt színeket.

studio-ghibli-kiallitas_2a fény színeinek szemléltetése A vadon hercegnője c. műben

studio-ghibli-kiallitas
A vadon hercegnőjében használt színárnyalatok – összesen 580

Forrás és képek: Spoon & Tamago