A japán nevek a magyarhoz hasonlóan a családnévvel kezdődnek, melyet a keresztnév követ. A japánoknál azonban velünk ellentétben csak egy keresztnevet kapnak a gyerekek. A neveket kanji írásjegyekkel jegyzik, melyeknek több lehetséges olvasata is van, emiatt a szülők sokszor hiraganát vagy katakanát használnak a keresztnév fonetikus „magyarázataként”. Ugyanakkor olyan is előfordul, hogy a gyermek neve kizárólag hiraganával íródik – főleg kislányok nevénél élnek ezzel a lehetőséggel a szülők, mert a legkerekített írásjegyeket nőiesnek, szépnek tartják. A japán családnevek rendkívül összetettek: a becslések szerint több mint 100.000 különböző nevet használnak országszerte. A 3 leggyakoribb családnév a Satō (佐藤)Suzuki (鈴木), és a Takahashi (高橋). A modern japán családnevek a 19. századból erednek, a Meiji restaurációt követő időszakból, amikor az emberek saját maguknak választhattak nevet.

Ami a keresztneveket illeti, eltérő gyakorisággal fordulnak elő a különböző régiókban: míg a Chinen (知念), Higa (比嘉), valamint a Shimabukuro (島袋) rendkívül gyakran fordulnak elő Okinawa szigetén, más régiókra nem jellemzőek. Számos családnév jelentése a vidéki táj vonásaiból származik, ilyen például az Ishikawa (石川)  „kavics+folyó”, Yamamoto (山本) „hegy+alap”, Inoue (井上) „kút+felett”. Míg a családnevek meglehetősen kötött szabályokat követnek, a keresztnevek rendkívül változatosak lehetnek a kiejtés és írásjegyhasználat tekintetében.

A gyakran használt neveket többnyire egyszerű kiolvasni, de manapság sok szülő választ szokatlan kanji-kat vagy kevésbé használt kiejtést. A szokatlan olvasatú nevek a 90-es években kezdtek elterjedni, használatuk manapság is igen népszerű. Például az egyik legfelkapottabb férfi keresztnevet (大翔) hagyományosan „Hiroto”-ként ejtik, de az elmúlt években több alternatív kiejtése is kialakult, mely alapján lehet „Haruto”, „Yamato”, „Taiga”, „Sora”, „Taito”, „Daito”, de akár „Masato” is.

Jövő év tavaszán Akihito császár lemondásával, véget ér egy jelentős korszak Japán életében. A Heisei korszak végével a Meiji Yasuda Életbiztosító visszatekintett az elmúlt 30 évre, és összeállította a legnépszerűbb fiú és lánynevek listáját. Az eredmény alapján 1989 és 2018 között a következő neveket válaszották legtöbbször a japán szülők az újszülöttek számára.

Leggyakoribb fiú nevek:
10. Takuya (“új föld feltörése”)
拓也

9. Sota (“hirtelen támadt szél”)
颯太

8. Daiki (“hatalmas fa”)
大樹

7. Tsubasa (“szárnyak”)

6. Hiroto (“magasra száll”)
大翔

5. Daiki (“fényesen ragyogó”)
大輝

4. Ren (“lótusz virág”)

3. Kenta (“erős és egészséges”)
健太
2. Sho (“szárnyalás”)

1. Shota (“nagyságos szárnyalás”)
翔太

Leggyakoribb lány nevek:
10. Mitsuki (“gyönyörű hold”)
美月

9. Mirai (“jövő”)
未来

8. Manami (“szépséges szeretet/szerelem”)
愛美

7. Nanami (“héttenger”)
七海

6. Yui (“összekötés + ruha”)
結衣

5. Ai (“szerelem”)

4. Sakura (“cseresznyevirág”)
さくら

3. Hina (“nap és növények”)
陽菜

2. Aoi (“mályva”)

1. Misaki (“gyönyörű virág”)
美咲

A fiú neveknél az látható, hogy a fizikai erőhöz köthető nevek, valamint a szabadságérzetet sugárzó, repüléshez kapcsolódó nevek voltak a legtöbbet választottak. A lány nevek esetén pedig inkább a lágy hangzású neveket részesítették előnyben, melyek a szépséghez, szerelemhez vagy valamilyen virághoz fűződnek. A japán szülők a névválasztás során rengeteg tényezőt vesznek figyelembe, így például a kanji hangzását, jelentését, de még az írásjegy vonásainak számát is – utóbbinál szerencsés számok használatára törekednek. Természetesen a szülők gyermekbe vetett reményeit és vágyait is tükrözik.

Forrás: SoraNews24