kioto vonat

Sokan nem tudják, de Oszaka, az egyik legnagyobb és legmodernebb város, földrajzilag nagyon közel helyezkedik el Kiotóhoz, az ország egyik legkiemelkedőbb kulturális városához. Valójában, sok Japánba utazó előszeretettel foglal szállást inkább Oszakában, ahol a kiotói templom és szentélylátogatást követően megpihenhet a szállások egyikében, vagy akár fejest ugorhat az éjszakai élet nyüzsgésébe. Még ha Kiotó helyett Oszakában is hajtanánk álomra fejünket, egy nagyjából fél órás vonatút után már a gésák városában találjuk magunkat. Ennek ráadásul, most nincs jobb módja, mint a legújabb vonat, melyen csücsülve már rögtön átélhetjük a hagyományos kultúrát. A vonat a Kyotrain Garaku nevet kapta, melynek belsejét úgy alakították ki, hogy tükrözze a tradicionális ryokan szállások hangulatát. A hagyományok a színvilágban is visszaköszönnek, ugyanis mély barna fa és világos színű tatami elemek adják vissza a klasszikus japán szállás külsejét – vegyítve egy csipettel a japánkertek eleganciájával.

kioto vonat belso 2

Kiotó az év minden szakaszában kínál különleges látnivalókat, ami a vonatok kocsiján is visszaköszön, ugynis a 6 szerelvényen 6 különböző szezonális témát jelenítenek meg. Az 1. kocsi az ősz szimbólumát, a momiji levelet viseli, a másodikon a tél és ezzel a bambusz motívum kapott helyet, ami az Új Évhez köthető Japánban. A 3. kocsi a tavaszé, melyen nem meglepő módon cseresznyevirágok díszelegnek, míg a negyedik a nyár előtt tiszteleg a geránium virág mintázatával. Az 5. és 6. kocsi az évszakok váltakozására fókuszál, így a kora őszt pampafűvel, a kora tavaszt pedig ume virággal szimbolizálják.

kioto vonat kulso1. kocsi az őszi szimbólumokkal

A vonat 2. és 5. kocsijában olyan üléseket helyeztek el, melyek az ablak felé néznek, így az utasok gyönyörködhetnek a csodás kiotói tájban.

kioto vonat belso 3

Az új vonat Kiotó Kawaramachi állomás és Oszaka Umeda állomás között jár, több megállót is érintve, így Karasuma-t, Katsura-t, Awaji-t, és Juso-t. A teljes vonalat kevesebb, mint 45 perc alatt teszi meg és napi hétszer indul, beleértve a hétvégéket, illetve ünnepnapokat is. 2019 márciusában tervezik elindítani az első vonatot és bár a turisták által használt JR Pass nem érvényes rá, az Umeda – Kawaramachi távolság mindössze 400 jenbe kerül majd. Tehát, ha tervezel egy Oszaka – Kiotó városlátogatást, az új vonatot feltétlenül vedd fel a bakancslistádra jövő tavasszal, hogy még több felejthetetlen japán élményben lehessen részed.

Forrás és képek: SoraNews24