50 eves fakorok-miyazaki-japan

Két igazán különleges és egyedi alakzatot fedeztek fel nemrégiben az erdőben, Miyazaki prefektúrában. A sugi, avagy japán cédrusok a filmekben gyakran látott búzakörökhöz hasonlóan érdekes alakzatban helyezkednek el. Ennek mögöttes magyarázata a tudományban rejlik, ugyanis egy már 50 éve zajló kísérletnek lehettek nemrégiben szemtanúi. A Japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium dokumentációi szerint 1973-ban a Nichinan városát körülvevő erdőségeket kísérleti területeknek nyilvánították, ahol próbákat és különböző méréseket végeztek, hogy megvizsgálják a fák között kihagyott távolságok növekedésre gyakorolt hatását. A kísérlet kivitelezésekor a fák között 10 fokban növelték a távolságot, így összesen 10 különböző átmérőjű koncentrikus kör alakult ki.

fakorok-miyazaki-japan

A faköröket konkáv alakjuk teszi igazán lehengerlő látvánnyá, a forma arra enged következtetni, hogy a külső körökben a ritkásabban ültetett fák magasabbra nőnek, míg a sűrűség fokozásával, a fák mérete is csökken. A látvány tulajdonképpen a kísérlet nem várt eredménye. A minisztérium közzétett információi alapján a legalacsonyabb és legmagasabb fák közötti magasság különbség az 5 métert is meghaladja.

fakorok-miyazaki-japan2

A fákat eredetileg 5 év múlva, a kísérlet végével tervezték volna kivágni, azonban a hihetetlen látvány miatt a hatóságok tervezik a fakörök megőrzését, sőt akár turista látványosság is válhat belőle a jövőben.

A látványos jelenséget akár a Google Earth-ön keresztül is megtekinthetjük:

Forrás és képek: Bored Panda, Spoon & Tamago