Számunkra Japán elsősorban gazdag kultúrájáról, egészséges ételeiről és hihetetlenül modern technikájáról ismert. Kevesen tekintenek be igazán a felszín alá, ahol az ország egy sokkal összetettebb arcát mutatja, nem csak kulturálisan, de társadalmi szempontból is. Az idei Cannes-i Filmfesztivál Arany Pálma-díjat bezsebelő japán alkotása szintén olyan mélységekbe kalauzolja el a nézőket, melyek kevésbé ismertek a külvilág előtt.

Hirokazu Kore-eda legújabb alkotása, a Bolti tolvajok egy szegénységben élő, szokatlan család hétköznapjait mutatja be, akik bolti lopásokból és kisebb svindlikből tartják fenn magukat. Ezáltal a megszokott japán kép helyett, egy kevésbé ismeret valósággal szembesülünk, melyet a helyszínek is igen jól tükröznek: Tokió külvárosában egy kis kalyibában kísérhetjük végig a család életét, a film alatt ellátogatunk egy építkezésre, egy üzembe és szemtanúi lehetünk megannyi szupermarket tolvajlásnak és a hozzájuk tartozó babonáknak is.

bolti tolvajok

Bár a körülmények sokszor már-már kilátástalannak tűnhetnek, a film ennek ellenére nem nélkülözi a humort, és a szerethető karakterek miatt a nézők is elhiszik, hogy a legmélyebb szegénységben is jelen van a boldogság. A történet szerint a család, amely egy nagymamából, két fiatalabb nőből, egy apából és egy fiúból áll, egy este magához vesz egy magányos, teraszon didergő kislányt, hogy a sajátjukként neveljék. A kislánnyal még jobban összekovácsolódik a kis család és csak lassacskán kezdünk el gyanakodni, hogy a szerető közösségben sem minden az, aminek látszik. Mikor pedig lehull az álarc, minden a feje tetejére borul. Mi pedig azon gondolkodunk vajon melyik valóság az igaz?

Ha kíváncsi vagy a japánok életére egy kicsit más nézőpontból bemutatva, megnézheted a hazánkban is megjelenő díjnyertes alkotást január 10-től a Cirko Gejzír moziban.