Te is odáig vagy az állatokért, ezért utazásodból sem hagynád ki az állatos programokat? Japán ilyen szempontból remek lehetőségeket kínál: a világhírű állatos kávézókon túl, több olyan helyszínre is ellátogathatsz, ahol a szabadban találkozhatsz velük!

1. Tashirojima (Miyagi) – a macskák szigete

Tashirojima macska

Tashirojima a macskások valódi mekkája, ahol a cicák száma jócskán meghaladja az emberekét – 86 lakosra nagyjából 100 macska jut. A sziget egész évben látogatható, sőt macska szentélyek is várják az ide térőket. A cicák nagyon barátságosak, kiváltképp, ha valami kis harapnivalóval is kedveskedünk nekik. Tashirojima nem az egyetlen macskás hely Japánban, Aoshima és Ainoshima is rendkívül ismert és népszerű macska-paradicsom.

2. Ōkunoshima (Hiroshima) – a nyúl-paradicsom

Okunojima nyulak

Ōkunoshima méltán nyerte el az Usagijima, azaz nyuszi sziget becenevet, hiszen kb. 700 szőrös kis tapsifülesnek ad otthont, akik örömmel fogadnak mindenféle nyúlcsemegét, de ha nem vinnél magaddal, a látogatóközpontban is vásárolhatsz. A sziget egész évben könnyen megközelíthető egy rövid kompos utazással, de mivel télen kevesebb az élelem, ilyenkor a lakók még hálásabbak a finomságokért.

3. Zao (Miyagi) – a rókák falva

Zao róka falu

A Shiroishi-hez közel eső hegyek olyat rejtenek, ami túlságosan is aranyos (kawaii), ahhoz, hogy szavakkal leírható legyen. A Zao rókafalu több mint 100 barátságos rókának ad otthont, akik szabadon cirkálnak fel-alá a környéken. Az elmúlt években jelentősen megnövekedett az ide látogatók száma, hiszen több tucat cikk és Youtube videó látott napvilágot a szőrös kis jószágokról. Japánban ráadásul a rókákat mitikus lényeknek tekintik, akik rendkívül okosak, ezenfelül alakváltó képességgel rendelkeznek, amivel előszeretettel viccelik meg az embereket. Bár, a monda szerint a rókák kedvence a sült tofu, a faluban hagyományos rókaeleséggel etethetjük őket. A róka ikonikus alakját Japán-szerte számos szentélynél felfedezhetjük, de a leghíresebb kétségkívül a kiotói Inari szentély.

4. Jigokudani (Nagano) – hómajmok fürdője

5401_jigokudani

Habár a park egész évben nyitva áll a látogatók előtt, télen a legnépszerűbb (január és február). Amikor hótakaróba burkolózik, a helyi hómajom családok bátran mártóznak meg a természetes vízű onsen-ben, hogy egy kicsit felmelegedjenek. Japán egyik legkivételesebb látványosságaként, a hómajmok nagyon barátságosak, hiszen hozzá vannak szokva az emberek jelenlétéhez, ezáltal közelről is megtekinthetjük őket. Etetni vagy hozzájuk érni azonban, szigorúan tilos.

Aliz látogatása a Jigokudani parkban:

Arashiyama –  Iwatayama majom park 

arashiyama majom park

A téli hónapokban a fürdőző hómajmok mindenbizonnyal izgalmasabb programként szolgálnak, de amint kicsit felmelegszik az idő, érdemes Kiotóban betérni a majom parkba, ahol nem csak rengeteg japán makákóval találkozhatunk, de akár fel is mászhatunk az Iwatayama hegytetőre, hogy a város látképét megcsodáljuk. A parkot leginkább tavasszal vagy ősszel érdemes felkeresni.

5. Ito (Shizuoka) – a vízidisznók (kapibara) fürdőzője

capybara onsen
Forrás: Pinterest

Nagano hómajmai kétségkívül a legnépszerűbb onsen élvezők, de nem csak ők szeretik áztatni magukat a melegvízben. A dél-amerikából származó kapibara, úgy tűnik teljesen átvette a japán fürdőkultúrát, mert az Izu Shaboten Park lakói már 30 éve élvezik a kültéri fürdő jótékony hatásait. A vízidisznó-wellness decembertől egészen április elejéig megcsodálható.

6. Miyajima (Hiroshima) és Nara Park – szarvas etetőhely

Nara_Get-close-to-the-deers

Az Itsukushima sziget leginkább úszó torii kapujáról híres, de a szigetre lépve óhatatlanul szarvasokba botlunk, akármerre járunk. Egyesek szerint itt élnek egész Japán legbarátságosabb szarvasai, pedig Yakushima és Nara szarvas populációja is számottevő. A miyajima-i szarvasok a simogatást is jól tűrik, sőt ha olyan kedvükben vannak, még egy közös fotóra is hajlandóak. A park jelenleg nagyjából 1200 szarvast lát otthonul, akik kifejezetten kedvelik a látogatók közelségét és szarvas kekszért cserébe, szívesen meg is hajolnak a látogatóknak. A Nara Park bármikor bejárható, azonban szarvas keksz tekintetében az árusok inkább a tavaszi és nyári hónapokban vannak jelen.

7. Nasu (Tochigi) – alpaka farm

alpaca farm japán

Nasu városa népszerű a természetjárók körében, emelett onsen fürdői és alpaka farmja is rengeteg látogatót vonz. A 400-at is meghaladó alpaka populáció nagyon kedveli az embereket, a puha, bundás jószágok évszaktól függően néha megnyiratkozva, máskor borzasan várják az idetérő állatbarátokat. A farmot viccesen „Nasu Picchu” néven is emlegetik, utalva az alpaka szülőhazájára. Csütörtöki napok és ünnepek kivételével bármikor látogatható.

12433878845_f23e8de160_zForrás: Flickr

Amennyiben csak kevesebb idő áll rendelkezésedre és kénytelen vagy a nagyvárosokra szorítkozni, rengeteg állatos kávézó közül választhatsz, ahol aranyos szőrmókók társaságában fogyaszthatod el kávédat vagy süteményed. Az általunk megszokott macska és hüllő kávézón túl, Japánban rengeteg a lehetőség: létezik bagoly-, süni-, pingvin-, kutya-, macska-, nyúl-, vidra-, sőt kígyó kávézó is.

Jártál már valamelyik helyen? Melyik volt a kedvenced?