Az angol Vouchercloud nevű oldal készített egy felmérést a különböző országok általános intelligenciájáról, mely különböző szempontokat vizsgálva, Japánt tette meg a legokosabb emberek lakta országnak. A felmérésben például vizsgálták az egyes országok eddig elnyert Nobel díjainak számát (a múltbeli intelligenciát képviseltetve), az emberek átlagos IQ szintjét (jelenlegi intelligenciára utalva), valamint a diákok átlagos tanulmányi eredményeit (a jövő generációjának intelligencia szintjét nézve). Erre a 3 szempontra alapozva az eredmények azt mutatták, hogy Japánban a legokosabbak az emberek.

A lista szerint Japán 5. helyen szerepel tanulmányi eredmény tekintetében (58.01% ért el kimagasló eredményeket), 6. helyen az átlagos intelligenciában (104.2), illetve szintén 6. helyen a Nobel díjak tekintetében, melyből 26 db-ot tudhat magáénak.

A TOP 10-es lista a következők szerint alakul: japan diakok

  1. Japán
  2. Svájc
  3. Kína
  4. Amerika
  5. Hollandia
  6. Oroszország
  7. Belgium
  8. Anglia
  9. Kanada
  10. Dél-Korea

A Vouchercloud felmérése nem mutat teljesen átfogó képet, mindössze 25 országra terjed ki és nem foglalja magában az afrikai országokat, Dél-Amerikát és Ázsia több országát sem. Az eredményeket nézve azt mondhatjuk, bár Kína a 2. legjobb helyet érte el átlagos IQ szintet tekintve, a bezsebelt Nobel díjai csak a 21. helyre voltak elegendőek (9 db-ot nyert összesen), Svájc ezzel szemben a díjak tekintetében jóval előkelőbb helyen végzett, ezzel megelőzhette Kínát. Amerika esetében a Nobel díjak tekintélyes helyre repítették, hiszen 368 díjat tudhat magáénak, ellenben a diákok eredményei és az alacsonyabb IQ szint végül a 4. helyre voltak elegendőek. Érdekes módon Dél-Korea annak ellenére, hogy a 4. legmagasabb IQ szintet és teszt eredményeket hozta, alig jutott fel a 10-es listára. Ennek oka, hogy összesen 1 Nobel díjat nyert, ami a lista végére sodorta az országot.

Kicsiny hazánk az összesített lista 14. helyén szerepel: 21. a Nobel díjak számát vizsgálva (9 db díj), 24. az IQ szint (98.1), és 14. a diákok eredményeit (29.40% ért el kiemelkedő eredményeket) figyelembe véve.

A felmérésben ezek alapján látható, hogy a megnyert Nobel díjak száma kiemelt jelentőséggel bírt a felmérés során.  Erre remek példa Szingapúr esete, ahol mind IQ-, mind a diákok eredményei alapján remekül szerepelt az ország, azonban fiatal nemzet lévén még egyetlen Nobel díjat sem hozott, mellyel a lista végére került.

Forrás: SoraNews24 és Vouchercloud