Fukuokát a legrégibb japán városok közé sorolják, egyben a szigetország legnépesebb városaihoz is tartozik, mely már évszázadok óta fontos kikötővárosként szolgál.  Kínához és Koreához való közelsége miatt már a régi korokban is kultikus központként tartották számon, azonban ugyanezen okból kifolyólag, a várost számos támadás érte. Az egyik nevezetes támadást a Mongol Birodalom indította az 1200-as években.

Fukuokát gyakran még ma is Hakataként nevezik, ami jelenleg a város egyik központi része. A ma ismert Fukuoka egyébként két másik város összeolvadásából jött létre 1889-ben, amikor a kereskedőváros, Hakata  és a korábbi kastélyváros, Fukuoka egyesült. Kyūshū legnagyobb városa ma 3 nagyobb kerületre osztható: Hakata ad otthont a város forgalmas shinkansen állomásának és rengeteg régi szentélynek, templomnak, kertnek, valamint múzeumnak. Csak 3 metrómegállóval arrébb, a Naka folyón túl fekszik a Tenjin kerület, ahol hatalmas áruházak, butikok, éttermek és az éjszakai élet legnépszerűbb színhelyei találhatók. Nyugatra pedig Tokió Harajuku körzetének helyi megfelelőjébe csöppenhetünk, ami egészen a város korábbi kastélyához vezet.

Kép: pop-japan.com – Fukuoka Castle

A környező tengerparton különleges látványban lehet részünk, miközben megebédelünk a tengeri specialitásokban jeleskedő éttermek egyikében. A város a tenger gyümölcsei mellett híres Hakata ramen leveséről is ismert. A tonkotsu rāmen húsleves alapból áll, melynek különleges izét részben a disznó csont adja, melyet akár egy napig is főznek. Az elkészült leves alapot ezt követően ramen tésztával szolgálják fel, ami középen még kemény, és erre tesznek rá néhány szelet disznóhúst, valamint zöldségeket. A friss hal, a fűszeres tőkehal ikra (mentaiko), a grillezett csirkenyársak (yakitori) és a koreai grillezett marha (yakiniku) szintén kimondottan kedvelt fogások, melyeket semmiképpen nem érdemes kihagyni, ha Fukuoka-ban járunk.

A legautentikusabb élmény a helyi utcai árusoknál (yatai) bekapni néhány falatot, vagy kipróbálni a JR Hakata állomásának épületében (9. és 10. emelet) kapható finomságokat, esetleg a közeli Hankyu vagy Amu alagsorában található csarnokban megkóstolni a helyi különlegességeket. Az Ichiran és az Ippudo két helyi kisboltként indultak, mára országos hálózattá nőtték ki magukat, melyek igen népszerűek mind a helyiek, mind a turisták körében. A mobil utcai ételárusok száma a városban kimondottan magas, több mint 150 yatai közül válogathatunk, ami több mint teljes Japánban együttvéve.

Fukuoka_Ramen-noodles-stall

Vásárlás céljából sokan látogatnak el a Kawabata Shōtengai-hoz, mely kis üzletsorával teljesen olyan érzést kölcsönöz, mintha időutazást tettünk volna a Shōwa korszakba. Az üzletekben a ruháktól kezdve a buddhista emléktárgyakon át mindenfélét vásárolhatunk. A Tenjin kerület áruházaiban pedig beszerezhetjük a város hagyományos szövetét is, a Hakata-ori-t, mely egy híres, főleg kimono-hoz használt, helyi textília.

Kawabata Shōtengai_flickr
Kép: Flickr/RachelH_

Nézzünk néhány további látványosságot, melyek kihagyhatatlanok a városban járva:

Ōhori-kōen

Fukuoka régen hatalmas kastélyának kertje 12.000 négyzetméteren terül el, melyen egy csodás tavacskát is megtekinthetnek a látogatók, egy kis sétát követően pedig egy hagyományos teaházban tölthetik el idejüket. A japánkertet a 20. században egy neves mester, Nakane Kinsaku alakította ki, akinek a nevéhez olyan kertek is köthetők, mint a méltán híres kiotói Nijo-jō.

Tōchō-ji

A Tōchō-ji templomnál található a fukuokai Daibutsu, vagyis Buddha szobor, mely 10,8 méteres méretével igazán magasztos látványt nyújt. A templom építtetését a Shingon buddhizmus alapítójához, Kūkai nevéhez kötik.

Rakusuien

A kertet a Meiji korszakban hozta létre egy kereskedő és bár mérete nem túl impozáns, csodás látnivalókat tartogat az ideérkezők számára. Az ösvények, a vízesés és a teaház remek kikapcsolódást biztosítanak, a belső kertben pedig megnézhetünk egy érdekes japán hangszert, a suikinkutsu-t. 


Kép: suikinkutsu

Kushida-jinja

A Hakatában lévő shinto szentély 757-ből származik. Egyik termében egy helyi történelmi múzeum található, ahol számos korábbi hordozható szentély megtalálható a Hakata Gion Yamakasa fesztiválról, illetve kardok és régi fazekas munkák is kiállításra kerültek.

Milyen látnivalókkal bővítenéd még a listát? Írd meg nekünk! 🙂 

Kapcsolódó körutazásaink:

Dél-Korea és Japán – csoportos nagykörút

Forrás: Lonely Planet, Japan Guide
Top image: JNTO