A Studio Ghibli, különösképpen Miyazaki Hayao munkásságáért világszinten milliók rajonganak, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a Mitakában található Ghibli Múzeumba sokszor órákon belül elkelnek a jegyek. Azonban, a múzeumon túl, sok olyan hely található még Japán-szerte, mely inspirációként szolgált a Ghibli szereplőinek és helyszíneinek megalkotásához.

Tokió egyik népszerű látványossága, a Ghibli óra a Shiodome megállónál, a Nippon TV központja előtt. Az órát maga Miyazaki Hayao tervezte, és Kunio Shachimaru alkotta meg, aki a Ghibli Múzeumnál látható, ikonikus robot harcost is (Laputa – Az égi palota). Bár Hayao úr sosem erősítette meg, a rajongók feltevése szerint az óra kapcsolatban állhat „A vándorló palota” című művével, hiszen számos hasonlóságot fedezhetünk fel a filmbeli palota kinézetével, ráadásul az óra azidőtájt készült, mint a film. Véletlen lenne?

Ghibli ora

Egyesek szerint az Edo-Tokyo Szabadtéri Építészeti Múzeum pedig inspirációja volt „A Chihiro Szellemországban” című mű egyes épületeinek. Erre azt a magyarázatot adják, miszerint a Ghibli Studio székháza elég közel fekszik a múzeumhoz, és Hayao úr sokszor járt át az Oscar-díjas alkotás születését megelőzően.

Edo-Tokyo Open-Air Architectural Museum_flickrKép: Flickr/Kentaro Ohno

Az igazán édesszájú rajongók külön örömére, egy Ghibli Studio által jóváhagyott cukrászdába is ellátogathatnak, ami szintén Tokióban található a Setagaya-Daita állomástól néhány perc sétára. A Shirohige Cream Puff Factory nevű üzletben minden finomság Ghibli témájú, így beleharaphattok akár Totoro puha testébe is, krémfelfújt formájában.

ponyo-dessert-studio-ghibli-cute-anime-dessert-sweets-shirohige-cream-puff-factory-shimokitazawa-tokyo_-2411Kép: SoraNews24

Vegyük sorra milyen híres helyszínek inspirálták a kultikus Ghibli művek létrejöttét:

Chihiro Szellemországban – Dogo Onsen

A rajzfilmbeli Aburaya fürdőházat részben a Matsuyama-ban található Dogo Onsen-ről mintázták, ugyanakkor hangulatában és építészeti stílusában számos hasonlóságot vélhetünk felfedezni a tajvani Jiufen városával is. Emellett, más onszeneket is megerősített Hayao úr, mint ihletadó helyszínek: az egyik a Shima Onsen (Sekizenkan ryokan), a másik a Shibu Onsen (Kanaguya). Előbbi a fürdőház nappali arcához, utóbbi pedig az éjszakai megjelenéséhez nyújtott ösztönzést az alkotóknak.

Ehime_dogo_onsenDogo Onsen


Kép: Shima Onsen Sekizenkan Ryokan


Kép: Pinterest – Kanaguya ryokan

A vadon hercegnője – Yakushima sziget

Yakushima szigete és érintetlen cédrusfa erdei ihlették a Mononoke hercegnő helyszínét. A legidősebb fa, a Jōmon Sugi több ezer éves, ráadásul a sziget az UNESCO Világörökségei között is szerepel, így nem is csoda, hogy ekkora hatása volt a hely hangulatának a Studio-ra.

yakushima-island-2336735_1920

Kép: Greg Large Photography

Ponyo a tengerparti sziklán – Tomonoura

Tomonoura tengerparti városkának kikötője állítólag nagy szerepet játszott a Ponyo megalkotásánál; több helyszínt is a városka alapján mintáztak a készítők. A városban sétálva ezért rengetegszer érezhetjük úgy, hogy ezt a helyet mintha már láttuk volna korábban. A kisváros is rendkívül büszke arra, hogy megihlette Miyazaki Hayao-t, ezért lépten nyomon Ponyo-ról készült táblákba ütközhetünk.

Tomonoura Kép: Flickr/puffyjet

A könyvek hercege –  Seiseki-Sakuragaoka

Tokió külvárosa, bár nem a látványosságok fellegvára, minden Ghibli rajongó számára megér egy látogatást, hiszen a Seiseki-Sakuragaoka-nál lévő lépcsősor nem csak egy tipikus japán város jellemző látképe, de egyben ihletadója volt „A könyvek hercege” című rajzfilmnek is.

Arrietty – Elvitte a manó – Seibien

Az Aomori megyében található Seibien híres nyugati stílusú háza, gyönyörű japán kertjével megjelenik az Arrietty-ben. A kert ezen felül a Meiji korszak 3 legszebb kertjének egyike. A látogatók ide térve megcsodálhatják a kert szépségét és egyben a rajzfilm részeseivé is válthatnak.

Seibien_Hirakawa

From Up on Poppy Hill – Yokohama

A rajzfilmben Yokohama városának mását örökítették meg, a híres Negishi Natsukashi Parkkal és az ott található régi Yagishita családi házzal, amely kísértetiesen emlékeztet az ikonikus filmbeli házra, a domb tetején. Nem csak a park, de Yamate városrész is szerepet kapott a filmben: állítólag egy ottani virágüzlet alapján mintázták a virágboltot.

Totoro – A varázserdő titka – Oita/Sayama-Kyuryo/Saitama

Számos helyszín szolgált inspirációként az egyik leghíresebb Ghibli alkotáshoz, a Totoro-hoz, így például a Tokió és Saitama között húzódó Sayama-Kyuryo láp. Oita-nál pedig található egy Totoro buszmegálló, amit semmiképpen nem érdemes kihagynia a rajongóknak, annak ellenére, hogy nem pontosan ez a buszmegálló szerepel a rajzfilmben.

Totoro_Busstop

A Saitama városában elterülő Sayama dombokat Totoro erdőként is emlegetik, mivel hatalmas hatással bírt az alkotókra, és megszólalásig emlékeztet az animében szereplő erdőre. Itt, található a Kurosuke ház is, amit Totoro házának is hívnak.

Totoro Forest_720x410
Kép: Flickr/Nature Sounds Society

kurosuke-house

Kép: Flickr/marin gusky

Szél támad –  Kamikochi Imperial Hotel

Az 1933-ban alapított impozáns hotel kiköpött mása a legutolsónak kikiálltott Miyazaki Hayao alkotásnak. Az épület homlokzata szinte teljesen megegyezik, a tető és a terasz pedig mintha kilépett volna a rajzfilmből a valóságba. Az anime kedvelőinek érdemes eltölteni egy estét a hotelben, hogy Jiro nyomdokait követve, a történet részeseinek érezhessék magukat.

Kamikochi_Imperial_Hotel

Vissza a gyerekkorba – Sáfrányos szeklice mező (Takase városrész)

A történet hősnője, Taeko a történet szerint Tokióból Yamagatába utazik, közben gondolatban életének fontosabb állomásaihoz vezeti el a nézőket. Yamagatában, a Takase városrészben a valóságban is gyönyörű sáfrányos szeklice mezők terülnek el, melyek az animében is megjelennek, egyben kiemelt szerepet töltenek be a történetben.

Macskák királysága – Yokohama Motomachi vásárló utca

Számos olyan helyszínt találunk Tokió körül, ami visszaköszön a „Macskák királysága” című animében. Az egyik kiemelt a Motomachi vásárló utca Yokohama városában, ahol a történet szerint Haru először találkozik Muta-val, a folyton csavargó cicával. Turistaként is izgalmas lehet, ha szeretnénk betérni utazásunk során néhány különleges butikba.

Kép: Tripadvisor

Amikor Marnie ott volt – Mochirippu tó

Számos Ghibli alkotás köthető Miyazaki Hayao és Takahata Isao nevéhez, de az egyik legfrissebben megjelent rajzfilm, az „Amikor Marnie ott volt” nem tartozik közéjük. Ezúttal Yonebayashi Hiromasa nevét érdemes megjegyezni, aki állítólag a Hokkaido-i Kushiro lápvidékről mintázta a filmbeli miliőt, emellett a Mochirippu-tavat, illetve a Kiritappu lápvidéket is belecsempészte a látványvilágba.

Kushiro Wetlands view point

Kép: Flickr/Ippei & Janine Naoi

Kép: JNTO (Mochirippu tó)

Kép: JNTO (Kiritappu lápvidék)

Milyen helyszínekről tudtok még, melyek szerepelnek egy híres Ghibli Studio alkotásban? Osszátok meg velünk hozzászólásban, vagy Facebook bejegyzésünk alatt!

Tartsatok velünk a márciusi Japánspecialista Klubon, ahol Szél támad c. filmet vetítjük le, és elemezzük szimbólumvilágát!

Kapcsolódó programunk:

Buszos túra a Ghibli Múzeumba és a Ghibli filmek világába

Kapcsolódó körutazásunk:

Kawaii – Utazás az animék világába (2019. június 19 – 28.)

Kawaii – Utazás az animék világába (2019. augusztus 7 – 16.)

Forrás: tsunagu Japan , Matcha