Japan's Crown Prince Naruhito speaks to journalists during his press conference at his residence Togu Palace in Tokyo, Japan in this handout picture taken on February 21, 2019 and provided by the Imperial Household Agency of Japan. Imperial Household Agency of Japan/Handout via Reuters ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.

Japan’s Crown Prince Naruhito speaks to journalists during his press conference at his residence Togu Palace in Tokyo, Japan in this handout picture taken on February 21, 2019 and provided by the Imperial Household Agency of Japan. Imperial Household Agency of Japan/Handout via Reuters

A mai napon a Császári hivatal bejelentette, hogy a nyilvánosságnak már a tervezettnél jóval korábban alkalma nyílik találkozni az új császárral. Erre már néhány nappal Naruhito koronaherceg hivatalos trónralépését követően sor kerülhet. Akihito császár április 30-án mond le a trónról, – közel 2 évszázada ő az első uralkodó, aki így tesz – és ezzel a Krizantém trón május 1-jével az új uralkodó irányítása alá kerül.

Eredetileg az október 22-i „Sokuirei Seiden no Gi” ceremónia után nyílt volna alkalma a japánoknak, hogy első ízben gratulálhassanak az új uralkodónak a Császári Palotánál. Azonban, a meghosszabbított Aranyhét miatt, mely idén április 27-től 10 napon át tart, a Császári hivatal (Imperial Household Agency) előrébb hozta a látogatás dátumát, így az újdonsült császár május 4-én fogadja először a nyilvánosság gratulációit.

Az esemény során Naruhito császár és a Császárné, valamint az uralkodócsalád tagjai köszöntik a palota erkélyén a látogatókat. A hivatal még jelenleg azt fontolgatja, kik legyenek jelen, de a lemondást követően már nyugalmazott Akihito császár, valamint Michiko császárné nem kötelesek részt venni az eseményen.

A hivatal a nyilvánosság számára kizárólag különleges alkalmakkor nyitja meg a palotát, úgy mint Újévkor, vagy a Császár születésnapján. A legutóbbi köszöntő látogatásra januárban került sor, amikor közel 155 ezer ember látogatott el, hogy gratuláljon Akihito császárnak, ezzel 30 éves uralkodása alatt a legnagyobb tömeget vonzotta a palotához. Akihito császár első gratulációját még 1990. november 18-án kapta, 6 nappal a trónra kerülési ceremónia után.

A 85 éves császár még 2016-ban, egy kivételes videóüzenetben fejezte ki óhaját a lemondásra, kiemelve aggodalmát, miszerint korából fakadóan úgy érzi, nem lesz képes teljes mértékben eleget tenni hivatalos teendőinek. 2017-ben hivatalosan is lehetővé tették számára a lemondást.

Forrás: The Japan Times , Japan Today

Top image: KYODO / The Japan Times