Múlt héten, egy hivatalos sajtótájékoztató keretén belül hozták nyilvánosságra a jövő évi tokiói Olimpia nyitórendezvényén debütáló olimpiai fáklyát, illetve annak design-ját. Az alkotó, Yoshioka Tokujin országának legismertebb és egyben talán legkedveltebb jelképe előtt tisztelegve formázta meg a cseresznyevirág alakú fáklyát. Japán egyik legelismertebb kortárs dizájnere, mindössze egy fémlapból, illesztések nélkül készítette el a 2020-as Olimpiai fáklyát, mely bejárja majd a teljes országot- és ahogy a cseresznyevirágzás is, úgy halad majd végig apránként, Japán minden régióján. Az alkotás, ezen felül az ország egy másik csodája előtt is lerója tiszteletét, hiszen a fáklya fémmegmunkálása ugyanazzal az eljárással készül, mint az ország ikonikus vonatjáé, a shinkansené.

A fáklya egyben arra a hihetetlen erőfeszítésre is emlékeztet, melyet az ország a 2011-es földrengés és cunami pusztítását követően, a talpraállásért tett. Az anyag megmunkálásához kb. 30% mértékben olyan újrahasznosított alumíniumot használtak, melyet a cunami miatt áttelepített lakóknak előrelegyártott házaknál. A tervek alapján összesen 10.000 fáklyát gyártanak a nagy eseményre.

Az olimpiai láng váltója 121 napon keresztül zajlik majd, ami kifejezetten hosszú időszaknak számít. Március 26-án veszi kezdetét, és naponta nagyjából 80- 90 futó kezén áthaladva jut el céljáig, Tokióba. Az olimpiai bizottság a sajtótájékoztatón továbbá kihangsúlyozta, hogy a láng fényesen és erőteljesen lobog majd több évszakot, éghajlatot és földrajzi területet átívelve, melyek mind Japán szigetvilágának sajátosságát adják.

Tokio olimpia_faklya2

Tokio olimpia_faklya1

Forrás és képek: Spoon & Tamago