Japán a legészakibb pontjától a legdélebbi szegletéig, tengernyi lenyűgöző látnivalót tartogat az országba érkezőknek. Amennyiben kastély rajongó vagy, úgy még szerencsésebb a helyzeted, ugyanis az Asahi TV szerint, a szigetországban elszórtan, nem kevesebb mint 4.000 kastély vagy kastély rom tekinthető meg. Mivel ennyi csodás kastélyt csak igen hosszú idő alatt lehetne közelebbről is szemügyre venni, az Asahi TV egy felmérést végzett 10.000 rajongó-, valamint szakértő között, hogy kiválasszák Japán 10 legszebb kastélyát. Így utazásod során talán könnyebben kiválaszthatod, mivel lenne érdemes elkezdeni a sort, és utána már csak 3.990 másik között kell sorrendet felállítanod.

10. Hirosaki kastély (Aomori prefektúra)

 Aomori megyei Hirosaki-kastély

A 10-es lista végére az ország egyik legészakibb erődje, a Hirosaki kastély került, ami a felmérésben résztvevők szerint különösen gyönyörű a sakura virágzásakor, és még akkor is megéri az utazást, ha nem lépjük át a kapukat.

9. Nijo kastély (Kiotó)

Nijo kastély

Japán legismertebb kastélyaihoz hasonlóan, a Nijo kastély is a Sengoku korszakot követően épült; 1679-ben fejezték be a munkálatokat. A kastély a shogun lakhelyéül szolgált, amikor Edo-ból Kiotóba látogatott. Éppen ezért a kialakítása is sokkal inkább egy fényűző villához hasonlít, hatalmas kertekkel körülvéve. Éles ellentétbe hozható a háborús idők alatt épített erődökkel, melyekhez jellemzően megerősített tornyok is tartoztak.

Az alábbi körutazásaink során látogathatsz el ide: Dél-Korea és Japán – csoportos nagykörútSekaiisan – Japán világörökségei nagykörút TSUKIMI – Okinawa kulturális körutazásMomiji: A japán vidék csodái – őszi nagykörútMomiji: őszi nagykörút Shikoku érintésével

8. Goryokaku (Hokkaido)

A Goryokaku 1855-ben épült, a feudális korszak végéhez közeledve. Bár gyakorlatilag kastélynak számít, kialakítását tekintve jóval modernebb annál, és sokkal inkább erődnek mondható. Francia mintára, csillag alakban alakították ki, hogy a hagyományos japán erődökhöz képest, több fegyvert lehessen elhelyezni a falakon. Manapság a különleges történelmi helyszínek közé tartozik, mely a Hakodate városi múzeum része, illetve a japánok egyik kedvelt cseresznyevirágzás néző helyszíne tavasszal.

7. Takeda kastély (Hyogo prefektúra)

Takeda

Bár a Takeda kastélynak már csak a romjai maradtak meg, igazán különleges látványt nyújt, kiváltképp mikor kora reggel ködbe burkolódzik. A kastély állítólag Miyazaki Hayao, híres animátort is megihlette, ez alapján készítette a Laputa, az égi palota című rajzfilmjét.

6. Nagoya kastély (Aichi prefektúra)

Nagoya castle

A Nagoya kastélyt mindig is a kettősség jellemzte. Miközben a látogatók folyamatosan rácsodálkoznak magasztos külsejére, a modern belső kialakítása némileg keserédes érzést kelt mindazokban, akik kíváncsiak milyen lehetett korábban a lakók élete. Azonban, a jelenlegi felújítás során visszaállítják a régi időket idéző, fa szerkezetet, a II. Világháború után helyreállított betonszerkezet helyett.

5. Shuri kastély (Okinawa prefektúra)

Shuri castle, Naha

Az Okinawa-n honos Ryukyu kultúra a helyi hagyományok keveredéséből, illetve a korábbi független királyságra gyakorolt kínai, japán és más ázsiai kultúrák hatásából alakult ki. A Shuri kastélyra is igaz, ami egyike Japán azon kevés erődjének, melyek közepén egy kőudvar található.

4. Kumamoto kastély (Kumamoto prefektúra)

Kumamoto castle

A Kumamoto kastélynak nem volt egyszerű sorsa: jelentős része a Satsuma felkelés során leégett, de az évek során több földrengés is komolyabb kárt okozott benne –  legutóbb 2016-ban, amikor az egyik díszes fala is leomlott. Ennek ellenére, egy ikonikus szimbólumnak számít, egyben az ország legnépszerűbb turista látványosságainak egyike.

3. Matsumoto kastély (Nagano prefektúra)

nagano_matsumoto_castle

A kastélyt több alkalommal is felújították, mégis megmaradt az 1500-as években épített eredeti állapotában, mely kimondottan gyönyörű, amikor visszatükröződik az azt körülvevő várárok vízében. A várkastély egyben egyike Japán 100 nevezetes kastélyának.

2. Osaka kastély (Osaka prefektúra)

osaka_castle_autumn

A háttérben húzódó felhőkarcolók sorával, az oszakai kastély kiváló példája annak, hogyan építi bele Japán a modern életbe a múlt hagyományait.
Az alábbi körutazásaink során látogathatsz el ide: Dél-Korea és Japán – csoportos nagykörútTSUKIMI – Okinawa kulturális körutazásMomiji: őszi nagykörút Shikoku érintésével

1. Himeji kastély (Hyogo prefektúra)

Himeji várkastély

A lista élére a népszerű filmforgatási helyszín, a Himeji kastély került. Egyike a legjobb állapotban fennmaradt japán kastélyoknak, mely annak is köszönhető, hogy megépülése óta elenyésző mértékű károkat szenvedett csupán: egyetlen ostrom sem érte, sőt sikeresen átvészelte a II. Világháború bombázásait is. 2015-ben, 5 és fél évig tartó felújítási munkálatok után nyitotta meg ismét kapuit a látogatók előtt. Töretlen sikeréhez valószínűleg remek elhelyezkedése is hozzájárul, hiszen mindössze sétatávolságra fekszik a Himeji shinkansen állomástól.

Kapcsolódó körutazásunk: Sekaiisan – Japán világörökségei nagykörút 

 Egyetértesz a listával, avagy más kastélyt helyeztél volna az 1. helyre? Oszd meg velünk a saját 10-es TOP listádat!

Forrás: SoraNews24