Az autópályák lehetővé teszik, hogy zavartalanul tegyünk meg hosszú utakat. A csomópontok, valamint útkereszteződések bravúros építészeti megoldásként kötik össze ezeket az utakat, megkönnyítve életünket. Japánban még a hegyvidékesebb tájakon is egyszerű, ámbár kivételes megoldásokkal állnak elő a mérnökök, melyeket ha autóból nem is annyira élvezhetünk, madártávlatból igazán jól látszik a bennük rejlő varázs.

Kialakítás szempontjából az egyik leglenyűgözőbb építészeti alkotás a Takaosan kereszteződés, mely Tokió nyugati külvárosában található. A 12 sávból álló csomópontot 2012-ben adták át, mely a Ken Ō gyorsforgalmi utat köti össze a 20-as úttal. A hegyek közötti elhelyezkedése rengeteg kihívást jelenthetett a mérnököknek, ám enélkül valószínűleg nem született volna meg ez a látványos kacskaringós megoldás.

japan autopalya2

Az Ohashi csomópont bár esztétikailag kevésbé látványos, fortélyosan kialakított felépítése 2013-ban elnyerte a kiemelkedő design-ért járó „Good Design Award” elismerést.  Az építmény gyakorlatilag egy kettős hurok, ami 70 méter magasba emelkedik, mindez Tokió kellős közepén. A mérnökök olyan elemeket szőttek bele, melyektől nem hivalkodó, már-már beleolvad a városi milliőbe – egyesek szerint a római Colosseum mintájára készült, egy tetőtéri kerttel.

japan autopalya4

A Kiyosu és Misato kereszteződéseket turbina kereszteződésként is emlegetik szimmetriájukból kifolyólag. Rendkívüli hatékonyságuk méltán emelte őket Japán legszebb csomópontjai közé.

kiyosu autopalyaKiyosu kereszteződés (Aichi prefektúra)

Misato autopalyaMisato kereszteződés (Saitama prefektúra)

Forrás: Spoon & Tamago