Olyan mesterséges intelligencia-alapú fizető rendszert alkalmaznak Tokióban az egyik élelmiszer üzletben, ami képes minden megvásárolt terméket egyetlen szkenneléssel beolvasni. Ezzel az eddigi vonalkodós rendszernek búcsút mondhatunk, és egy gyorsabb, könnyebb vásárlási formát köszönthetünk.

Miközben a modern ország még a legtöbb helyen csak készpénzt fogad el fizetéskor, – kiváltképp vidéken – a 2020-as Olimpia közeledtével, egyre több helyen igyekeznek elektronikus alapú fizetési módot is bevezetni.

Eddig már találkozhattunk mobilos PayPay rendszerrel, fizethettünk Suica vagy Pasmo kártyával pl. a tokiói Akabane állomáson kihelyezett kioszkban, és most ismét bővült a lehetőségek tárháza egy önkiszolgáló fizető rendszerrel. A Seikatsu Saika üzletlánc április 12-től vezette be egyik tokiói boltjában a “Wonder Cash” névre keresztelt pénztárgépet. A futurisztikus külsejű gép a kígyózó sorokat hivatott megelőzni, hiszen csupán egyetlen érintéssel kifizethetjük a megvásárolt árucikkeket.

japan vasarlas_ai_2

Ehhez az utazáshoz használt Pasmo vagy Suica kártyánkra lesz szükség, melyet lecsippantva, az egyenlegünkből vonja le a végösszeget a gép. Bankkártyával itt nem lehet fizetni, de mivel a turisták is nagy számban használják utazásukhoz a kártyák egyikét, kényelmes megoldásnak tűnik használatuk. Számos egyéb rendszerrel ellentétben, ahol egyesével kell beolvasni az árukat, itt csak a gép tetején található „szkennerre” kell helyezni a termékeket, az érintőképernyőn rábökni a kalkulációra és rögtön megjelenik a fizetendő összeg. A kártya lecsippantását követően megjelenik a fizetetett összeg, illetve a kártya egyenlege is.

japan vasarlas_ai_3

japan vasarlas_ai_4

A rendszert várhatóan más üzleteibe is kiterjeszti az áruház lánc, támogatva a gyorsabb és egyszerűbb kiszolgálást. Jelenleg a következő üzletben próbálhatjátok ki ezt a fizetési formát:

Seikatsu Saika Boeki Centre Building Store /生活彩家 貿易センタービル店
Tokyo-to, Minato-ku, Hamamatsu-cho 20401 Sekai Boeki Centre Building B1F

Forrás és képek: SoraNews24