Időszakos kiállítás nyílik Tokióban a legendás producer, Suzuki Toshio lenyűgöző kalligráfiáival. Még januárban jelentették be, hogy a Ghibli Studio egy új kiállítás megnyitását tervezi, mellyel a stúdió társalapítója előtt tisztelegnek. A „Suzuki Toshio és Ghibli kiállítás” különlegességek tárházával kápráztatja el az érdeklődőket: találkozhatunk a Chihiro Szellemországban szereplőivel, de más népszerű Ghibli alkotások is terítékre kerülnek.

toshio-suzuki-studio-ghibli-exhibition-tokyo-77

A tokiói Kanda Myojin szentély csarnokában helyet kapó tárlatot valóságos spirituális légkör lengi körül, melyhez szentély lévén a jóscédulák vagy más néven omikuji-k is hozzájárulnak. Minden látogató kap egy saját omikuji-t, melyért csupán egy boszorkány szájába kell benyúlniuk, hogy az ott függő fa táblácskákat meghúzzák. 🙂  Minden táblán egy szám látható, mely elvezet a megfelelő fiókhoz. A cédulák két külön szekrényben várnak tulajdonosaikra, az egyik oldalon a piros „Szerelem omikuji”, a másik oldalon a kék „Szerencse omikuji”. Ráadásul meglepetés is vár, hiszen Mari Natsuki, aki Yubaba és Zeniba hangját kölcsönözte az Oscar-díjas Chihiro Szellemországban, központi szerepet tölt be az április 21-től induló, új kiállításban.

toshio-suzuki-studio-ghibli-exhibition-tokyo-326

toshio-suzuki-studio-ghibli-exhibition-tokyo-345

Bár a rajzfilmben Sen és Rin is kis táblákat használ, hogy megtöltsék finom fürdősós vízzel a hatalmas kádakat, a kiállításon teljesen más élményben részesülnek a látogatók, ha a karakterek szájában függő kis táblákat meghúzzák. Yubaba szájában a piros függőt meghúzva, a szerelemmel kapcsolatos szerencsénket tudhatjuk meg, Zeniba pedig az általános szerencsénket jósolja meg. A kihúzott szám alapján találhatjuk meg a jóscédulánkat, melyet akár haza is vihetünk magunkkal. A szerencse mértékétől függetlenül, minden cédula egy gyönyörű kalligráfiát is tartalmaz, melyet maga Suzuki készített.

toshio-suzuki-studio-ghibli-exhibition-tokyo-332

toshio-suzuki-studio-ghibli-exhibition-tokyo-334

Az élményt az Arcnélküli felbukkanása teheti igazán emlékezetessé, aki olykor teljesen hirtelen, a semmiből jelenik meg a hátunk mögött.

toshio-suzuki-studio-ghibli-exhibition-tokyo-105

A kiállítás másik különlegessége a Chihiro Szellemországban fürdőház, ami fényekkel és hangokkal teszi még életszerűbbé a miniatűr épületet, mintha a szereplők valóban bent áztatnák végtagjaikat. Garantáltan úgy érezzük, szeretnénk mi is összezsugorodni, hogy átsétálhassunk az ikonikus hídon és betérhessünk a fürdőház vendégei közé.

toshio-suzuki-studio-ghibli-exhibition-tokyo-370

toshio-suzuki-studio-ghibli-exhibition-tokyo-119

Természetesen, számos egyéb Ghibli alkotást is megtekinthetünk, például a Miyazaki Hayao rajzolta apró Totoro figurát, melyen Suzuki Toshio nevének írásjegyei láthatók. Ezen kívül temérdek posztert is kihelyeztek a stúdió leghíresebb alkotásaiból, némelyen Suzuki kalligráfiái is megjelennek. A kiállítás központi alakjaként több részt is szenteltek életének és jeles munkásságának. Egy teljes szobát rendeztek be például olyan tárgyakkal, melyek fiatalként inspirálóan hatottak Suzuki kreatív elméjére.

toshio-suzuki-studio-ghibli-exhibition-tokyo-130

toshio-suzuki-studio-ghibli-exhibition-tokyo-197

toshio-suzuki-studio-ghibli-exhibition-tokyo-155

Egy falon pedig az Animage magazin példányait tekinthetik meg a látogatók, melyeket a Tokuma Shoten kezdett el megjelentetni 1978 júliusától. Suzuki karrierjét ennél a kiadónál kezdte, nem sokkal azután, hogy lediplomázott az egyetemen. Ezt követően az Animage anime és szórakoztató magazin szerkesztője lett, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a későbbiekben találkozzon Miyazaki Hayao-val, illetve Takahata Isao-val.

toshio-suzuki-studio-ghibli-exhibition-tokyo-186

toshio-suzuki-studio-ghibli-exhibition-tokyo-217

A kiállítás egyik legszívszorítóbb része mindenbizonnyal az a fotó, melyen Suzuki alapító társaival együtt szerepel, így a nemrégiben, 82 éves korában elhunyt Takahata Isao-val.

toshio-suzuki-studio-ghibli-exhibition-tokyo-208

Kifelé menet nem egyszerű feladat elsétálni az ajándékbolt mellett, hiszen ajándékok széles skálájával találjuk szembe magunkat, némely kifejezetten erre a kiállításra készült, exkluzív darab. A legkeresettebb ajándékok a shikigami alakú ema táblák, valamint a filmbeli fürdőházban látható fa táblácskák. A kiállítás földszintjén megpihenhetünk a kávézóban, hogy megkóstoljunk néhány Ghibli témájú finomságot, mint a Hakumai no Onigiri (fehér rizsből készült rizslabda), ami egy kedves kis utalás a Chihiro Szellemországban szereplőjére, Haku-ra.

toshio-suzuki-studio-ghibli-exhibition-tokyo-381

toshio-suzuki-studio-ghibli-exhibition-tokyo-420

A 3 rizslabdát a szentélynél formázták azzal a kívánsággal, hogy jobb kedvre derítse mindazokat, akik megkóstolják őket. Ugyanúgy, ahogy a filmben Haku rizslabdái is segítettek Chihiro-nak, hogy összeszedje az erejét. Ezen kívül nagyon népszerű még a fekete szezámos rizslabda tea készlet (Makkuro na Kuro Goma Ohagi no Ocha Set), amiben egy kerek, fekete édességet kóstolhatunk meg, kísérteties hasonlósággal a filmbeli korom lelkekre („makkuro kurosuke”). Mindkét finomságot 864 yen fejében (kb. 2250 Ft) kóstolhatják meg a látogatók.

toshio-suzuki-studio-ghibli-exhibition-tokyo-407

toshio-suzuki-studio-ghibli-exhibition-tokyo-393

Desszertnek pedig kipróbálhatjuk a Totoro ihlette “Tonari no Kakigori”-t, ami természetes forrásvízből készített, Ujikintoki jégkása. Azaz matcha sziruppal és édes azuki babbal ízesített finomság, melynél gondosan ügyeltek arra, hogy az erdő varázsát a levél és makk díszítéssel visszahozzák. Ezt az édességet 648 yenért (kb. 1685 Ft) ízlelhetjük meg. Akik a kevésbé édes dolgokat szeretik, hazavihetik a Laputa, az égi palota c. rajzfilm díszítette kekszek valamelyikét, melyeken rikító kéken díszeleg a „Barusu” szócska (a pusztítás varázslata).

toshio-suzuki-studio-ghibli-exhibition-tokyo-444

toshio-suzuki-studio-ghibli-exhibition-tokyo-481

A kiállítás egészen május 12-ig megtekinthető reggel 10 és este 6 között.

Forrás: SoraNews24 , kiállítás weboldala

Photos © SoraNews24