Sokan már első japán utazásuk során ellátogatnak az Arashiyama-ban található Sagano bambuszerdőbe, ahol rengeteg bambusz növekedik, némelyek ámulatba ejtő magasságokba törnek. A mintegy 1200 bambusz fajta közül sok csak igen ritkán virágzik, ezért kevesen mondhatják el magukról, hogy láttak volna már bambusz virágzást.

062_sagano

Néhány fajta három évente borul virágba, de a legtöbb csak nagyon hosszú időt követően virágzik, akár 40 – 80 évenként. A madake (真竹) például minden 130 évben egyszer kezd virágzásnak indulni. Azonban, talán még meglepőbb lehet, hogy az azonos fajtájú bambuszok egyszerre virágzanak, majd pusztulnak el, attól függetlenül hol találhatók. Sokan úgy vélik, ez egyfajta természetes jelzése a növényi sejteknek, mely aztán a viselkedését előidézi. A bambuszok elhalása számottevő környezeti és gazdasági hatással is rendelkezik.

A világ bármely pontján, ahol a bambusz megveti gyökerét, a virágzást rossz előjelnek tekintik, és ezalól Japán sem jelent kivételt. Egy japán, időjárással foglalkozó oldal korábbi cikke szerint a 60-as években a madake bambusz mintegy egyharmada kipusztult, több ipart és helyi kézművest tönkretéve, akiknek ez volt az elsődleges megélhetési forrása.

Az elmúlt 1 évben több, nagyobb volumenű bambusz virágzást jelentettek Japán számos pontjáról, de főleg a középső-, illetve a déli régiókból. Decemberben a Kochi prefektúrabeli Makino botanikus kert jelentette, hogy az ottani kinmeichiku (金明竹) és madake bambuszok egy része virágzásnak indult. Erre 2008-as elültetésük óta egyszer sem került sor. Ugyanebben a hónapban egy Miyazaki prefektúrában élő férfi is virágzást tapasztalt a kertjében növekedő bambuszokon. Idén az első bejelentés január végére tehető, ekkora egy Hyogo prefektúrabeli biológia tanár vette észre, hogy az iskola udvarában növekedő kurochiku (黒竹) bambuszfajta virágzásnak indult. Ez a fajta köztudottan 60 – 120 éves kort is megél.

Sagano

Áprilisban pedig Yokosuka városában kezdett virágozni egy helyi férfi kertjében a touchiku (唐竹) bambuszfajta, amire az elmúlt 15 évben, mióta elültette nem volt példa. Tokushima városában szintén egy férfi adott számot arról, hogy a birtokán lévő közel 200 hachiku (破竹) bambusz virágzásnak indult. Nemrégiben, az Ehime prefektúrában található Niihama városában történt virágzás. Az eddigi tendencia alapján elképzelhető, hogy 2019-ben még érkeznek bejelentések, de az még kérdéses, hogy beszélhetnek-e a japánok a 60-as évekhez hasonló, tömeges pusztulásról. Jelenleg valószínűbbnek tartják, hogy a 2008-as eset ismétlődik meg, amikor több bejelentés is érkezett, de csak kis területet érintett. Egy nagyobb kiterjedésű bambuszerdő pusztulás bár biztosan nagy gazdasági hatással lenne Japánra, valószínűleg nem lenne olyan hatalmas mértékű, mint a múltban. Hiszen a bambuszból készült termékek előállítása is közel tizedére csökkent a régi időkhöz képest: példának okáért míg 1975-ben 10,494 millió bambusz sarjat dolgoztak fel, 2016-ban már csak 1,272 milliót ( a Japan Special Forest Product Promotion Association adatai szerint).

Mindenbizonnyal 2019 tökéletes év lehet arra, hogy láthassunk bambusz virágzást. Bár a virágzás a növény életének végét is jelenti, sok fajta ilyenkor új egészséges hajtást is hagy maga után, ami még sok ideig növekedik majd, új erdőket létrehozva.

Forrás: Japan Today