Kis túlzással ugyan, de szinte mindegyikünk szokott teázni, teaművésszé válni azonban egészen más dolog. S még ha nem is akarjuk professzionálisan elsajátítani a művészetet, az alapok ismerete nagyon sokunk számára lehet nem csupán érdekes, de rendkívül hasznos is.

Mit is jelentenek az alapok?

tea

A teatanulmányokat mindenki a vendég szerep elsajátításával kezdi Japánban. Más szóval azzal, hogy megtanulunk a japán hagyományos, „ősi” etikett és protokoll szabályok szerint vendégeskedni:

 • helyesen elfogyasztani a tea mellé kínált édességet (wagashi)
 • vendégtársainkhoz és vendéglátónkhoz viszonyulni
 • japán kialakítású térben kényelmesen mozogni

Először úgy gondolhatjuk mindezek pofonegyszerű dolgok, de közel sem – sőt, a japán teamesterek egy életen át gyarapítják és finomítják tudásukat. Az alapok számodra is értékes tudást adhatnak, akár japán barátaid vagy üzleti partnereid elkápráztatásához, akár japán utazásod során, ha egyszerűen csak szeretnél illemtudó lenni egy étteremben, vagy netán egy vendégségben. Haladj velünk előre egy lépést a teázás bonyolultnak tűnő, ámbár varázslatos világába és meglátod, hogy megtenni azt a bizonyos következő kis lépést nem is olyan bonyolult, mint azt hinnéd!

2019. június 17-én (hétfő) és 18-án (kedd) 18 órától az Urasenke Teaiskola Magyarországi Tagozatának művészeti vezetője szeretné elkalauzolni vendégeinket a japán tea világ kapujába, s talán egy lépéssel még azon is túl. A japán illemszabályok szerinti vendégeskedés alapjait fogja ismertetni, a gyakorlatban megmutatni, a résztvevőkkel közösen gyakorolni.

green_tea_180416_large kyoto-tea-ceremony-large

Minthogy a teázás az étkezés megkoronázása, így az este folyamán a vacsora elfogyasztása közben hallhatsz majd a japán vendéglátás sajátosságairól, különleges protokoll szabályokról, s a teázáshoz elérve, Rajzó-Kontor Kornélia közös gyakorlás keretében mutatja majd meg, hogy „japános módon” milyen mozdulatokkal és formában történik a teaművészet teájának, azaz a matcha teának és a hozzá tartozó különleges teaédességnek (wagashi) az illemtudó elfogyasztása.

Vár rád sok hasznos információ, művésziség, fantasztikus gasztro élmény, zöld tea és jó hangulat! Tarts velünk a Sushi Sei Étteremben (1036 Budapest, Bécsi út 58.)!

MENÜ:

tea menu

Előétel:

 • Kobachi / Sake ball
 • Párolt retek édes misoval
 • Goma dofu

Leves:
Wakame soup

Főétel:
Bento:

 • Vajhal ragu
 • Tempura válogatás
 • Futo maki
 • Brokkoli szezám szósszal
 • rizs

Desszert:
Wagashi (japán teaédesség)

Részvételi díj: 9.900 Ft

A rendezvényen való résztvevők száma korlátozott (22 fő). Az eseményen azok vehetnek részt, akik kitöltötték a regisztrációs űrlapot és 2019. június 13-án 16.00 óráig befizették a részvételi díjat. A részvételi díj a menüsor ételeit, valamint a tea oktatást tartalmazzák, a további plusz fogyasztás a helyszínen, egyénileg fizetendő. A befizetés teljesíthető átutalással, vagy személyesen irodánkban készpénzzel, illetve bankkártyával. (A díjbekérőt a regisztrációt követően küldjük ki.)

A rendezvényt minimum 11 fő jelentkezése esetén tartjuk meg! A rendezvény lemondására legkésőbb 2019. június 10. (hétfő) 17 óráig van lehetőség, ezt követően a részvételi díjat nem áll módunkban visszatéríteni. Bármely kérdés esetén keressen minket a nikolett.nemeth@jtbhungary.com email címen.

Köszönjük a hatalmas érdeklődést, mindkét csoport betelt, ezért már további jelentkezéseket nem tudunk fogadni! Júliusban újabb Klubbal készülünk, figyeljétek blogunkat a friss hírekért! 🙂