A Japán Pénzügyi Minisztérium bejelentette, hogy 3 pénzérme is új design-t kap 2024-ben, addig azonban más érmék vannak terítéken. Május 1-jén sor került ugyan Naruhito császár trónrakerülésére, a koronázási eseményre egészen októberig várnunk kell. Ekkor a Minisztérium 2 új érmét bocsát ki ezen történelmi alkalom megünneplésére. Az egyik az 500 jenes érme, ami nikkelből és rézből készül. A fej oldalon a Takamikura látható, ami egy nyolcszögletű emelvény rajta egy székkel, melyen a császár a ceremónia során foglal helyet. Az írás oldalon pedig a császári család krizantém címere található, melyet koszorú és japán rózsa fon körbe. Az érmén továbbá látható a „Japán nemzet, Reiwa korszak 1. éve, a császár koronázásának tiszteletére” felirat is.

reiwa_erme1

Még pazarabb a különleges 10.000 jenes érme, melyen egy főnix szárnyal a fellegekbe a fej oldalon, míg a hátulján újfent a császári család címere tűnik fel. Ugyanakkor lényeges különbség, hogy míg az 500 jenes érmét bármelyik banktól meg lehet igényelni, a 10.000 jenes érmét 140.555 jenért tudjuk megvásárolni, ami 14-szeres értékkülönbség. Ennek oka, hogy a 20 grammot nyomó érme  színaranyból készül.

reiwa_erme2

Az 500-as érméből 5 millió darabot adnak ki, míg a 10.000-es érméből összesen 50.000 darab kerül ki. A színarany érmét kizárólag a Pénzügyi Minisztériumtól lehet megvásárolni, de egyelőre még nem fedték fel pontosan mikortól. Az 500 jenes érmét októbertől kezdik kibocsátani, így először szeptemberben kérvényezhetjük a bankoknál.

Forrás: SoraNews24