A különleges díszítésű shinkansen vonatok gyakori látványnak számítanak Japánban, azonban annál ritkábban találkozhatunk sajátos buszokkal – legalábbis egészen mostanáig. Ugyanis áprilistól kezdődően egy igazán egyedi, Uji matcha zöld tea előtt tisztelgő busszal furikázhatunk. A buszon ráadásul a híres kiotói templomhoz hasonlóan, szív formájú ablakokon keresztül tekinthetünk a városra.

A belső kialakítás pedig egy japán teaház belsejét tükrözi. Az Ujicha buszon ülve tényleg olyan érzésünk lehet, mintha egy hagyományos japán teaceremónián vennénk részt, a design kialakításakor minden részletről tökéletesen gondoskodtak: ahogy felszállunk, az első ajtónál egy díszes teás doboz fogad, a falon egy régi tekercs díszeleg, melyen a tea szó szerepel japán kalligráfiával felfestve, emellett a bambusz dekoráció is elengedhetetlen eleme az ajtóknak, ablakoknak, sőt az üléseknek is.

A busz hátsó fele egy zen tea saroknak ad otthont, ahol egy két fős ülésen helyet foglalva kipillanthatunk a kerek-, vagy akár a szív formájú ablakon. Utóbbit, Kiotó teáról híres városrészében, az Ujitawara-ban található Shoju-in templom ( 正寿院) ablakáról mintázták. A minőségi zöld tea mellett a templom is igen népszerű látványosság, turisták ezrei látogatnak ide, hogy egy fotót készítsenek a sajátos ablakról és gyönyörű kilátásáról.

Az ablak mellett más elemeken is visszaköszön a  szív forma: a jelzőgombokon, illetve a busz elején található táblácskán is megjelenik.

View this post on Instagram

宇治茶バスが走ります! 4/7(日)~11/24(日)の日曜・祝日限定で京都京阪バスが 当園近くの「奥山田正寿院口」まで運行されることになりました。 宇治駅から乗り継ぎなしで当園までお越しいただけるようになります。 茶壷や猪目窓(いのめまど)がデザインされた宇治茶バス。 ぜひ、この機会に宇治茶バスで〈茶園さんぽ〉にお越しください。 詳しい運行スケジュールは京都京阪バスさんのHPをご確認ください。 http://www.kyotokeihanbus.jp/ujichabus/ujichabus01.html 🍵週末はのんびり「茶園さんぽ」 開園時間 土日祝:10時~15時 Uji-cha bus, operated by Kyoto Keihan Bus is now available to visit our tea farm direct from Uji station without tranfer. In this bus, you will find heart shaped window or “Inomedo”, the symbol of Shojuin. The bus will be operated every Sundays and holidays from 4/7 (Sun) to 11/24 (Sun). For more information, please check the website of Kyoto Keihan Bus. http://www.kyotokeihanbus.jp/ujichabus/ujichabus01.html 🍵Weekend open tea farm: 10:00-15:00 #小山園製茶場 #茶農喜左衛門 #sanou_kizaemon #茶園さんぽ #茶 #茶園見学 #農園見学 #京都観光 #tea #cha #té #ocha #japanesetea #teafarm #teagarden #tealovers #openfarm #宇治茶バス #ujichabus #京都京阪バス #宇治駅 #奥山田正寿院口 #茶壷 #猪目窓 #奥山田正寿院口 #正寿院

A post shared by 茶農 小山園製茶場 (@koyamaen_seichajyo) on

Az élményért cserébe nem is kell olyan mélyen a zsebünkbe nyúlnunk; egy útra kb. 650 jent (kb. 1.700 Ft) kérnek, de egész napos bérletet is vásárolhatunk. Egészen november 24-ig tudjuk kipróbálni, azonban kizárólag vasárnaponként és ünnepnapokon közlekedik a Keihan-Uji állomás és a dél-kiotói Okuyamada Shoujuin Guchi megállók között. A menetrend elérhető a busztársaság oldalán.

A buszt korábban csoportok használták privát túrák során, de a kiotói tea szövetség a Yamashiro japán mezőgazdasági szövetkezettel karöltve megvásárolta majd felújította. Ezzel céljuk, hogy közelebb hozzák a városba érkezők szívéhez Uji tea kultúráját, közben egy teljesen új megvilágításban bemutassák a térség teatermelését, valamint népszerá zöld teáit.

Ha érdeklődsz a teaceremóniák és a japán zöld teák világa iránt, következő Japánspecialista Klubunkon a helyed! 

Forrás: SoraNews24Kyoto Keihan Bus