A pénzügyi szabályok és a szépművészet általában egymással szöges ellentétben álló személyiségeket mozgatnak meg. A Japán Pénzügyminisztérium, azonban az elmúlt időkben mindig olyan újdonsággal rukkolt elő, mellyel mindkét típust sikerült elérnie. Áprilisban az új 1.000, 5.000 és 10.000 jenes bankókat mutatta be, melyek ismert ukiyo-e festők és az oktatás női úttörői előtt tisztelegnek. Ezután májusban láthattunk egy különleges kiadású 10.000 jenes érmét, az újonnan trónra lépett Naruhito császár tiszteletére.

A Minisztérium ismét valami kivételes dologra készül: 3 különböző érme design-t álmodtak meg az 500 jenes érméhez, melyet a 2020-as tokiói Olimpia örömére adnak ki. Az „A” érmén Raijin, a villám és vihar istene látható a fej oldalon, míg az írás felén Fujin, a szél istene. A legenda szerint ők ketten felelősek a viharok kialakulásáért Japánban. A „B” érmén a japánok szent hegye, a Fuji kapott központi szerepet mindkét oldalon. Végül pedig a „C” érmén A Tokiói Olimpia múltját és jövőjét ábrázolták az egyes oldalakon, főszerepben a régi Nemzeti Stadionnal, ami az 1964-es Olimpia központi helyszíne volt, illetve az épület felújított változatával, az Új Nemzeti Stadionnal, a másik oldalon.

olimpia érme

Bár az Olimpia hangulata sokszor inkább egy fesztiváléra hasonlít, mégis versenyről van szó, amit az 500 jenesnél is szem előtt tartottak. Ugyanis a Pénzügyminisztérium egy kérdőív segítségével méri fel, melyik a legnépszerűbb minta a 3 design közül. A szavazatokat a minisztérium hivatalos Twitter oldalán is le tudjuk adni, amennyiben rendelkezünk saját fiókkal. Június 24-ig várják a legkedveltebb desgin-ra a szavazatokat, jövő hónapban hirdetik ki a nyertest, ami aztán forgalomba is kerül.

Forrás és képek: Japán Pénzügyi Minisztérium , SoraNews24

Feature image: Pakutaso