Templomaival, csodás japánkertjeivel, gésáival és a gésanövendékekkel, a maikókkal, Kiotó maga a megfagyott történelem. A várost temérdek turista látogatja, akik szeretnének néhány nap erejéig a szigetország hagyományokkal teli kultúrájának részesévé válni. A sok látogatónak azonban megvan az árnyoldala is, hiszen nem mindenki tartja tiszteletben a japánok számára magától értetődőnek számító udvariassági formákat.

A TripAdvisor Japan irányadóként készített egy infografikát, ami összefoglalja mire érdemes turistaként odafigyelni, hogyan viszonyuljunk udvariasan a városhoz látogatásunk során. A szabályok többsége számunkra is teljesen nyilvánvaló, némelyik azonban meglepő lehet. Az általánosabb szabályok közé tartoznak a következők: a dohányzásra kijelölt területeken kívül tilos rágyújtani, nem szabad az étterembe saját ételt vagy italt vinni, mert ezzel megsértjük az ott dolgozókat. Bár egyértelműnek tűnhet, de egyre több esetben fordul elő, hogy a turisták szinte a peron szélén fotózkodnak, hogy minél közelebbi fotót készítsenek a híres shinkansen vonatokkal – kockáztatva ezzel egy esetleges baleset veszélyét.

Az általános udvarisassághoz hozzátartozik, hogy nem dohányzunk tiltott helyen, vagy szemetelünk az utcán, de mivel Japánban számos UNESCO Világörökséghez tartozó helyszín található, különösen fontos a tisztaság megőrzése. Ami nem nevezhető kimondottan szabálynak, de érdemes betartani, hogy Japánban nem szokás borravalót hagyni. Sok helyen pl. étteremben a dolgozók akár még utánunk is jönnek a borravalónak szánt összeggel, hogy azt visszajuttassák. Ha mégis szeretnénk kifejezni hálánkat a kimagasló szolgáltatás miatt, elegendő, ha egy köszönömöt mondunk (Arigatou gozaimashita – ありがとうございました), vagy Kiotóban annak helyi megfelelőjét: ōkini (おおきに).

Kiotóban gyakran találkozhatunk maikóval az utcán, akivel ha szerencsések vagyunk akár közös képet is készíthetünk. Azonban, ne legyünk tiszteletlenek velük! Sajnos, az elmúlt években sok olyan hírt hallani, hogy a turisták követni kezdték a maikókat Kiotó utcáin, egy közös fotó reményében – több esetben készítettek is a maiko engedélye nélkül. A szűk utcákon ezzel a forgalmat is jelentősen feltartották.

Éppen emiatt több helyen már táblákat is kihelyeztek városszerte, hogy felhívják az ide érkezők figyelmét: figyeljenek a magatartásukra!

A kerékpározással kapcsolatos szabályok szintén szigorításra kerültek, különösen az olyan városokban, mint Kiotó, ahol kimondottan szűkek az utcák. Mivel sokan két keréken járják be a várost, gyakran megesett, hogy ittasan bicikliztek, vagy szanaszét hagyták a kerékpárokat a turisták, így mára komoly büntetést von maga után, ha rajta kapnak a rend őrei.

Szintén mostanában vált egyre többször felmerülő problémává a sorba való betolakodás. A japánok számára teljesen megszokott dolog a várakozás, legyen szó tömegközlekedésről vagy étteremben való sorbanállásról. Ellenben, egy külföldinek elsőre furcsa lehet ez a szokás.

Számos régi épületet és műtárgyat láthatunk, melyek akár 1.000 évesek is lehetnek, emiatt kiváltképp oda kell figyelni, hogy ne érjünk hozzájuk, ne készítsünk vakuval képet, mert ezek kárt okozhatunk a nemzeti kincsekben. Ezekre mindenhol táblákkal hívják fel a figyelmet, melyekre célszerű odafigyelni a templomoknál és szentélyeknél is.

Ahogyan nálunk, Japánban sem megengedett a sapka, kalap és napszemüveg viselése a templomok, szentélyek területén. A japánok feszélyezve érzik magukat, ugyanis a bűnözőkkel kötik össze az arc eltakarását.

Szeretnétek kicsit részletesebben hallani a japán illemszabályokról? Aliz legújabb videójából még többet megtudhattok: 10 illemszabály, amit nem árt betartani

Ha szeretnétek elraktározni az elhangzottak összefoglalóját, töltsétek le illemszabály útmutatónkat!

Forrás: SoraNews24, Japan Today