Japán közel 70%-át erdők borítják, a vidék bővelkedik folyókban, tavakban és mocsarakban. Az egész országot átívelik, a legdélebbi pontjától egészen a legészakibb csücskéig, emiatt az időjárás régiónként eltér. A nyári hónapokban (július és augusztus) élvezhetjük a tengeri sportokat, míg decembertől márciusig a síelés és snowboard szerelmesei próbálhatják ki a havas lankákat, főleg az északi térségekben. A szigetország földrajzi sajátosságaiból adódóan, valamint természeti szépségeinek köszönhetően egész évben számos sportnak enged teret.

A kerékpárosok álma a Shimanami Kaido, ami Honshu főszigetet köti össze Kyushu szigetével. A 70 km-es szakasz közben 6 szigeten halad át a Seto beltengeren. Azon túl, hogy csodás tájak mellett haladunk el, számos kis városkát is megtekinthetünk utunk során. Mivel az utat 1999-ben nyitották meg, rendkívül jól járható és modern.

shimanami_kaido_240317_3

Miyazaki prefektúra, különösen keleti része híres szörfös partjairól. Éghajlatának köszönhetően kimondottan kedvelt célpont a sport kedvelői körében. A Kisakihama Beach egyre népszerűbb célpont, azonban nem kell tömeggel számolnunk, augusztus és november között bármikor látogatható. Decembertől bár még mindig könnnyűszerrel meglovagolhatjuk a hullámokat, az idő már jócskán hűvösebb. A hullámok adta adrenalin löket, a finom ételek és a mesés tájak teszik még teljesebbé kikapcsolódásunkat.

Ha a szörf nem a mi asztalunk, mégis odáig vagyunk a vízisportokért, Japán legdélebbi szigeteit mindenképpen fel kell keresnünk. Okinawa prefektúra, azon belül is a Kerama szigetek kristálytiszta, kék vízével tökéletes helyszín a búvárkodásra.

Kerama islands, Okinawa

A Saitama prefektúrában található Nagatoro városa májustól szeptemberig az adrenalin megszállottak és a kalandorok mekkája. A térség hírnevét a hegyekből csörgedező Arakawa folyó adja, ami a vadvízi evezés (rafting) kedvelt színtere.

Amennyiben inkább a szárazföldön maradnánk, hogy felfedezzük a természetet, túrázhatunk Tottori prefektúra legmagasabb hegyén, a Daisan hegyen (1.729 méter). Több útvonalat is találunk, a kezdőtől, egészen a profi mászóknak valókig.

Nagano prefektúrába látogatva ne hagyjuk ki Hakubát! Minden évben temérdek síelő fordul meg itt hatalmas sípályái miatt, mely többek között 1998-ban a Téli Olimpiának is otthont adott. Emellett A Zao hegység is kiemelt síparadicsom, mely lehengerlő kilátása miatt kiemelt célpont a turisták körében.

nagano_hakuba_sking_4

yamagata-zao-ski

Forrás: JNTO