500.000 négyzetméternyi természet Kyushu szigetén, a Mifuneyama Rakuen Parkban

A Parkot 1845-ben az Edo korszakban hozták létre, melynek peremén a Takeo szentély 3.000 éves szent fája áll. A kert szívében pedig egy kicsivel fiatalabb, ámbár így is veteránnak számító 300 éves szent fa magaslik. Az erdő ősi fáira építve, de a természetet megőrizve alakították át az Edo kori felmenők az erdő egy szeletét varázslatos kertté. Mivel az erdő és a kert közötti határ teljesen egybeolvad, az idelátogatók sokszor belépnek az erdőbe anélkül, hogy erről tudomást szereznének, és az erdő lakóinak nyomdokaiba lépnek.

Az erdő rejtekében bújik meg az Inari Daimyojin tiszteletére épült szentély, melyet hatalmas, már-már természetfeletti bűbájjal felruházott sziklák ölelnek körül. Röpke 1.300 évvel ezelőtt egy híres, Gyoki nevű pap érkezett Mifuneyama-ba, aki 500 buddhista Arhat alakját vájta a sziklába. Az alakok a mai napig fennmaradtak és jól kivehetők. Mifuneyama Rakuen erdei, sziklái és barlangjai sok év alatt formálódtak azzá, amit ma látunk, de az emberek minden korszakban gyönyörködtek a természet csodáiban. Napjainkban is egy folyamatos kapcsolatot fedezhetünk fel a természet és az emberek között, ami a kulturális örökséget még értékesebbé teszi.

A kert és erdő határai elmosódnak, ezzel úgy érezhetik az idetérők, hogy egy véget nem érő, határtalan kapcsolat szövődik közöttük és a természet között. A TeamLab erre alapozva alkotta meg kiállítását ebben a hatalmas, labirintus érzetét keltő parkban, hogy a vendégek a kiállításon bolyogva úgy érezzék, eggyé válnak a természettel.

Az emberek az élet és halál örökös körforgásában léteznek, ami már hihetetlenül hosszú ideje szüntelenül zajlik. Habár, nagyon nehéz a mindennapjaink során érzékelni, hiszen saját élettartamunkon túlmenően nem kimondottan tudjuk felfogni az idő fogalmát. Vagyis véges az emberi elme kapacitása az idő folytonosságának megértését illetően, folyamatosan korlátokba ütközik.

Az erdő felfedezése közben a hatalmas sziklák változatos formái, a barlangok, de maga az erdő is egy kis betekintést engednek, hogy jobban megértsük azt a felfoghatatlanul hosszú időt, mely alatt mai alakjukat elérték. Ezzel átléphetjük saját határainkat!

A digitalizált természet névre keresztelt projekt által felfedezhetjük a természet művészetté válását. Az alapötlet szerint a digitális technológia úgy alakítja át a természetet művészetté, hogy közben nem tesz kárt benne. A kiállítás részeként felsorakozó alkotások hatalmas sziklák-, barlangok, erdőségek vagy akár kertek formájában tekinthetők meg, melyek mind számos ember életét végig kísértek az idő múlásával. A TeamLab egy olyan helyet hozott létre, ahol a látogatók közelebb kerülhetnek ahhoz, hogy megértsék az idő folyamatosságát, az élet körforgását és elmélkedjenek a „Folytonos élet” fogalmán, mely több mint 1.000 éve is létezett Mifuneyama-ban.

„Az erdő, ahol Istenek élnek” név alatt létrejött digitális fénykiállítás nem szerénykedik, ha látványosságról van szó. A természet adta szépségeket a digitális technológia fény-, és hang effektjei teszik még felejthetetlenebb élménnyé.

Forrás és részletek: TeamLab